Hissittömyys, este asumiselle

Alueen säännöt
Kruununhaan sivut: krunikka.fi
Timo

Hissittömyys, este asumiselle

Viesti Kirjoittaja Timo » 09.10.2008, 08:29

Hei, luin hesarista, että museovirasto on suojellut tiettyjä rappukäytäviä siten ettei niihin saa jälkiasentaa hissiä vaikka kyseessä olisi 5-kerroksinen talo. Raput ovat siis tärkeämpiä kuin ihmiset joita varten ne oli aluperin rakennettu. Sääliksi käy yläkerroksien vanhuksia, jotka ovat näin pakotettu kotiarestiin.
Vielä huvittavinta, että asiasta ihan järjestettiin poliittinen äänestys:)

Upeaa tämä museointivimma! Seuraavaksi museoikaamme Pitkäsilta, niin ettei sen yli saa enää kulkea? -Ja tämän jälkeen koko Helsinki!

Krunan kundi

Vs:Hissittömyys, este asumiselle

Viesti Kirjoittaja Krunan kundi » 10.10.2008, 11:11

Asia ei ole näin mustavalkoinen ja yksinkertainen. Helsingissä on erikseen inventoitu kaikkein arvokkaimmat, kulttuurihistoriallisesti merkittävät porraskäytävät. Eli vain pieni joukko porraskäytäviä on erityisen suojelun tarpeessa. Nekin voidaan suojella monella tavalla, esim. sijoittamalla hissi pihan puoleiseen ulokkeeseen tai tekemällä hissi vain keittiöportaaseen. Kyse on vain siitä, että rakennuslupaa ei voi myöntää suoraan arvokkaimpaan porraskäytävään, vaan tiettyjen tarkempien lupamenettelyjen jälkeen tietyillä ehdoilla.Arvokas kulttuuriperintö on tavallaan yhteistä omaisuutta, ei pelkästään yhden talon asia.

Hisseistä ja museoimisesta

Vs:Hissittömyys, este asumiselle

Viesti Kirjoittaja Hisseistä ja museoimisesta » 11.10.2008, 08:23

HISSEISTÄ VANHOIHIN TALOIHIN

\"Upeaa tämä museointivimma! Seuraavaksi museoikaamme Pitkäsilta, niin ettei sen yli saa enää kulkea? -Ja tämän jälkeen koko Helsinki!\"

Asia ei ole lainakaan niin suoraviivainen, kuin hissiä haluava asukas väittää. Kun hissejä on alettu suunnitella Jugend-taloihin, on minusta tehty suuri virhe. --

Moni yli 100-vuotiaan Jugend-talomme asukas on joutunut muuutamaan pois kodistaan suunniteltujen hissihankkeiden alta, tai on myös sairastunut.

Tuntemani Helsingin käräjäoikeuden tuomari hisseistä aiheutuneita riita-asioita ratkaisseena ei hissejä kannata. Hissejä näkyvät haluavan niistä hyötyvät, yleensä miehet, kaikki kuitenkin maksavat.

Hissisuunnitelma on kaiken kaikkiaan sutaisten tehty, sitä ei ole ajateltu loppuun sen osalta, mitä vaikutuksia sillä on taloyhtiöiden asukkaille. Kunnan ja valtion velvollisuuksia on siirretty yksittäisille ihmisille.

Monilla helsinkiläisillä on lypsyjakkara toisessa ja kaukosäädin toisessa kädessä, kaupunkia arvioidaan maaseutuhenkisesti käytettävyydestä käsin. Ympäristöjen esteettiset ja symboliset merkitykset ovat haussa.

Olen lähdössä renesanssin kehtoon Firenzeen, Pitkänsillan kaltainen, Arno-joen ylittävä silta toimii monissa kuvissa kaupungin logona.

Jos historiallisia arvoja ymmärtää kovin vähän tai ei ollenkaan, kannattaisi muuttaa funkkistaloon, asuntojahan nykyisessä taloudellisessa tilanteessa löytyy.

Joo

Vs:Hissittömyys, este asumiselle

Viesti Kirjoittaja Joo » 15.10.2008, 09:53

Mielestäni nuo raput ovat niiiin arvokkaita, että niitä ei edes saisi käyttää -muuten meidän yhteinen omaisuus kuluu:)

Jotkut tuntuvat täällä ymmärtävän niin paljon kulttuurihistoriasta, että varmaan ihan pakahtuvat itseensä ja kulttuurihistoriaansa.

Ilmeisesti sitä lypsyjakkaraa vasten kaikki on historiallisesti arvokasta ja siten ihmisten oikeus asua kymmeniä vuosia omistamassaan asunnoissaan on uhrattavissa.

miina

Vs:Hissittömyys, este asumiselle

Viesti Kirjoittaja miina » 17.10.2008, 12:02

Asun yli satavuotiaassa talossa, jossa kaikki alkuperäiset asunnot ovat pieniä, hieman alle ja yli 40-neliöisiä. Talossa alkoi hissikeskustelu heti, kun ullakon rakennusoikeudet myytiin talon ulkopuolisille (ullakkoasunnot rakennettiin ennen lakimuutosta, jonka mukaan hissi on rakennettava jos ullakko otetaan asumiskäyttöön). Ymmärrän hyvin, että ko. rakennuttajat haluavat hissit, varsinkin kun asuntoja ei ole tarkoitettu omaan käyttöön. Hissi omalle ovelle -myyntivaltilla pystyy rahastamaan moninkertaisesti osakkeeseen kohdistuvaa hissikustannusta enemmän.

On toki myönnettävä, että hissi on osa nykyisiä asumisstandardeja. Suurimmalla osalla taloyhtiömme hissin vastustajista ongelman ydin ei ole ajatus hissistä vaan se, että alkuperäiseen asuun palautetut käytävät sekä talon henki tuhoutuisivat. Muun muassa paripeiliovista jouduttaisiin mahdollisesti luopumaan. Liikkuminen portaita pitkin hankaloituisi, kaikki kun eivät kuitenkaan halua käyttää hissiä jos vielä kykenevät liikkumaan omin jaloin. Ahtaimmissa rappukäytävissä portaikon leveydeksi jäisi alle 90 cm hissin kuitenkin ollessa niin pieni, ettei sinne mahtuisi edes normaalikokoisilla vaunuilla. Hissi toki mahdollistaisi omassa kodissa asumisen vaikka vanhuus, sairaus tms. seikka vaikeuttaisi liikkumista. Tämä on sinäänsä hyvä asia myös senkin takia, etteivät muuttotavarat kovinkaan helposti tuollaisessa käytävässä taipuisi.

Hissien rakentaminen sisäpihalle voisi olla hyvä kompromissiratkaisu ainakin hissin vastustajien mielestä. Tätä vaihtoehtoa varsinkin ullakkorakentajat karsastavat huomattavasti korkeamman hinnan vuoksi sekä sen takia, ettei hissillä pääsisi suoraan oven eteen, vaan kymmenen askelman päähän.

Hissiasia tullee varmasti taas asialistalle yhtiökokouksessa. Asia kuumentaa tunteita molemmissa leireissä. Saa nähdä mitä seuraavan kerran äänestetään. Se on kuitenkin varma, ettei hissiasiamiehen ennustus tule toteutumaan tämän talon kohdalla. Berliinissä opintomatkalla oltuaan hän oli havainnut, että keskustan vanhat talot slummiutuvat eivätkä asunnot käy kaupaksi jos talossa ei ole hissiä.

Toivon, että taloissa, joissa käytävät ovat suojelun arvoisia ja asunnot niin tilavia, että niissä on mahdollista asua \"kehdosta hautaan\", hissiasia saataisiin ratkaistua siten, ettei alkuperäistä miljöötä tuhottaisi. Hissistä ei myöskään saisi koitua kohtuuttomia kustannuksia niille, joille hissin olemassaolo on yhdentekevä esim. ensimmäisessä kerroksessa asumisen vuoksi. Omastakin mielestäni toiveeni kuulostaa aikamoiselta utopialta, mutta ainahan saa toivoa...

Vastaus Joolle

Vs:Hissittömyys, este asumiselle

Viesti Kirjoittaja Vastaus Joolle » 17.10.2008, 17:15

\"Ilmeisesti sitä lypsyjakkaraa vasten kaikki on historiallisesti arvokasta ja siten ihmisten oikeus asua kymmeniä vuosia omistamassaan asunnoissaan on uhrattavissa.\"

Hissin kannattajien kannattaisi tulla tanne Firenzeen, taalla riittaisi todella paljon toita, kavelin eilen 463 raapua ylos ja saman maaran alas, vasyttaa, mutta sama meno jatkuu.

Suomalaisista on tullut varsinaisia kitisijoita ja nimenomaan niista, jotka maksattaisivat hissinsa ym. muilla eivatka viitsi vaivautua.

Jos jonkun pitaa muuttaa, on oikeudenmukaista, etta han muuttaa, jonka jalat pettavat, ei se, joka ei jaksa kustantaa muutaman rappuja nousemaan kykenemattoman tai vetamattoman hisseja. -- Suomalainen Sisu on enaa myytti vain.

Taalla Firenzessa nakee vaen auttavan vanhoja ja huonosti luukkuvia, huonosti ja epaempaattisesti kayttaytyvia kukkopoikia ja -tyttojakin nakee, onneksi vahemman kuin Suomessa.

Tarkoitan em. nimityksilla porukkaa, jonka henki tiivistyy, mina, mulle ja kaikki -ajatteluun, muiden hyvinvoinjnista ja oikeudenmukaisuudesta valittamatta.

Tikahdutaan nyt sitten omaan vahaiseen suomalaiseen kulttuuriimme, jota ei ole kuin silaus pinnan paalla. Minusta sita vahaista kulttuurikiiltoa kannattaisi vaalia kynsin hampain.
Lauri

TOISEN OMAISUUDEN VÄÄRINKÄYTTÖÄ

Vs:Hissittömyys, este asumiselle

Viesti Kirjoittaja TOISEN OMAISUUDEN VÄÄRINKÄYTTÖÄ » 25.10.2008, 01:57

Ainakin omassa taloyhtiössäni hissejä haluavat ja pihalla OMALLA LUVALLAAN autoja parkkeeraavat asuvat samoissa asunnoissa, ja lisäksi vielä ne muut, joiden asunnot ovat vuokra-asuntoja, joiden avulla vuokranantaja nettoaa voittoja. -- Joku uusi rahakas asukas on lisäksi ostanut asunnon yläkerroksista äskettäin ja kyttää nyt hissejä erkkerissään.

Heillekö (yleensä varakkakaita miehiä) pitäisi alkaa antaa lisäetua?

Pahimmassa tapauksessa hissi tulee piha-alueelle varjostamaan jo valmiiksi pimeitä asuntoja, jotka eivät hissiä saa. Pimeys alentaa hissittömän asunnon arvoa, samoin hissien vuoksi nousevat yhtiövastikkeet.

Hissien takia katova mahdollisuus yhteisöllisyyteen ei ole pieni asia sekään.

Yhteisöllisyydestä

Vs:Hissittömyys, este asumiselle

Viesti Kirjoittaja Yhteisöllisyydestä » 25.10.2008, 19:01

[b]TOISEN OMAISUUDEN VÄÄRINKÄYTTÖÄ kirjoitti:[/b]
[quote]Hissien takia katova mahdollisuus yhteisöllisyyteen ei ole pieni asia sekään.[/quote]
Yhteisöllisyydestä pääsee paremmin nauttimaan, kun pääse asunnostaan pihalle. Siinä vaiheessa kun liikkuminen tapahtuu esim. rollaattorilla kukaan ei tule kotoa reppuselässä ulos ja kotiin kantamaan.
Vaikka kirjoittajat kuinka väittävät välittävänsä jugend-rappujensa arkkitehtuurista, yhteisöllisyydestä sun muusta hutusta, niin kyse on vain ja ainoastaan rahasta!
Ei riitä näkemystä, ymmärrystä eikä empatiaa niille, joiden ulkona liikkuminen on hissittömissä taloissa mahdotonta, vanhuksille, perheen äideille, jotka kantavat lastensa kantokoppia ja vinkuvia muovikasseja sinne hissittömän talon yläkerroksiin.
Talot on tehty asuttaviksi, eläville ihmisille, eikä miksikään mausoleumeiksi ja arkkitehtuurin muistomerkeiksi.

Tekopyhää liirumlaarumia

Vs:Hissittömyys, este asumiselle

Viesti Kirjoittaja Tekopyhää liirumlaarumia » 27.10.2008, 18:21

Yhteisöllisyydestä
25.10.2008 19:01

\"Yhteisöllisyydestä pääsee paremmin nauttimaan, kun pääse asunnostaan pihalle.\"

Joidenkin kohdalla tämä onnistuu laihduttamisen ja treenaamisen ja kuntouttamisen jälkeen.

\"Siinä vaiheessa kun liikkuminen tapahtuu esim. rollaattorilla kukaan ei tule kotoa reppuselässä ulos ja kotiin kantamaan.\"

Ei ainakaan meidän talossamme rollaattoriväki asu yläkerroksissa. Siellä asuu väkeä, joka on varakasta ja joiden toiminta taloyhtiössä ja muutenkin on ollut kaikkea muuta kuin sellaista, että haluaisi alkaa sponsaamaan heitä kerroksiin. Heillä on varaa hankkiutua sopivampaan asuntoon, jos jalat pettävät. Samalla voitaisiin päästä eroon heidän raudanlujasta otteestaan yhteiseen pihamaahan.

\"Vaikka kirjoittajat kuinka väittävät välittävänsä jugend-rappujensa arkkitehtuurista, yhteisöllisyydestä sun muusta hutusta, niin kyse on vain ja ainoastaan rahasta!\"

Edellinen ei ainakaan omalla kohdallani pidä paikkaansa, käyn katsomassa eri puolilla Suomea hyviä ja huonoja ympäristöjä ja nyt viimeksi palasin muutama päivä sitten Firenzestä ja Pisasta. Toisaalta kuka haluaa sijoittaa naapuriinsa kymmeniä tuhansia euroja, eihän ihmisiltä Suomessa irtoa edes palvelurahaa muutaman euron verran.

Väki Italiassa/ Firenzessä ei ole samanlaisia kitisijöitä kuin on Suomessa, mutta kauniiseen rakennettuun kulttuuriin on saatu harjaantua 1400-luvulta ja varhaisemmiltakin ajoita.

\"Ei riitä näkemystä, ymmärrystä eikä empatiaa niille, joiden ulkona liikkuminen on hissittömissä taloissa mahdotonta, vanhuksille, perheen äideille, jotka kantavat lastensa kantokoppia ja vinkuvia muovikasseja sinne hissittömän talon yläkerroksiin.\"

Edellä mainitsemanne eivät ainakaan omassa talossani saisi hissejä, joutuisivat kyllä niistä pahimmassa tapauksessa maksamaan. Kalliit yläkertojen asunnot ovat ainakin meillä kovapalkkaisten perheiden omaisuutta.

Huonojalkaisten naapureiden tukeminen ei ole naapuriasia varsinkaan, jos naapuri itse joutuu muuttamaan asunnoistaan, kun ei jaksa hanketta kustantaa. Hissien käyttäminen ja ylläpito ovat kallista, niiden rakentamiseen liittyy riskejä, joista vaietaan (vierestä seuranneena).

\"Talot on tehty asuttaviksi, eläville ihmisille, eikä miksikään mausoleumeiksi ja arkkitehtuurin muistomerkeiksi.\"

Tällaiset kommentit edustavat kammoksuttavaa suomalaista junttikulttuuria, mikä näkyy suomalaisissa taajamissa eri puolilla Suomea. Länsi-Suomen ruotsinkieliset kunnat osaavat ympäristön vaalimisen suomenkielisiä naapureitaan paremmin. Niissä myös voidaan paremmin kuin suomenkielisissä naapurikunnissa (esim. Kauhajoki).

Jaahas

Vs:Hissittömyys, este asumiselle

Viesti Kirjoittaja Jaahas » 27.10.2008, 20:22

[b]Tekopyhää liirumlaarumia kirjoitti
Tällaiset kommentit edustavat kammoksuttavaa suomalaista junttikulttuuria, mikä näkyy suomalaisissa taajamissa eri puolilla Suomea. Länsi-Suomen ruotsinkieliset kunnat osaavat ympäristön vaalimisen suomenkielisiä naapureitaan paremmin. Niissä myös voidaan paremmin kuin suomenkielisissä naapurikunnissa (esim. Kauhajoki).[/quote]
Oma ilkeä viestisikö sitten edustaa sitä \"kammoksuttavan suomalaisen junttikulttuurin\" vastapuolta. Häijy ja pahansuopa kirjoitus kaikkiaan. Tervemenoa sinne Firenzeen ja Pisaan. Väittäisin, että tuolla menttaliteetilla et siellä pärjää. Yhteisöllisyys näetsen on Italiassa korkeassa arvossa, toisin kuin sinulla.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kruununhaka”