Etusivu / Uutiset

Uutiset

Kesän paras lapsiperheravintola alueella - puistoruokaa tarjolla Etupellon leikkipuistossa koko kesän!

Leikkipuistoruokailu

Tänä kesänä Leikkipuisto Etupelto palvelee arkisin eli maanantaista perjantaihin kello 9-16 välillä. Ohjelmatuokioita puistossa järjestetään aamupäiväisin. Luvassa on ainakin saippuakuplatemppuilua, kitaranmaalausta, juhannusohjelmaa sekä paljon muuta mukavaa.

Yksi tärkeimmistä ohjelmanumeroista on kuitenkin puistoruokailu, joka Etupellon puistossa kuten muissakin puistoissa tarjoillaan alle 16-vuotiaille maksutta. Ilmaisen aterian saadakseen lapsella tai nuorella tulee olla mukana omat ruokailuvälineet. Jos välineet ovat kuitenkin jääneet kotiin, voi niitä tiedustella ruokailun ajaksi lainaan leikkipuiston henkilökunnalta.

Puistoruokailulla pitkät perinteet ja tutut suosikit

1940-luvulla aloitetulla puistoruokailulla on pitkät perinteet. Sen tarkoitus on kuitenkin taata lapsille myös koulujen loma-aikoina ravitsevaa ja monipuolista lounasta. Leikkipuiston ohjaaja leikkipuisto Etupellosta kertoo, että keskimäärin noin sata lasta syö puistossa. Huonolla ilmalla ja kasvisruokapäivinä jonoa kertyy vähemmän, joten työntekijöillä on haasteita arvioida, paljonko seuraavalle päivälle tilattaisiin ruokaa.

”Joskus voi olla 50 syöjää enemmän kuin edellisenä päivänä” ohjaaja mainitsee, ja muistuttaa, että suositumpia ruokia menee aina enemmän. ”Perusruuat vetävät koululaisia” ohjaaja kertoo ja luettelee menekin perusteella suosikkiruuiksi jauhelihakeiton, makkarakeiton, italianpadan sekä ruokalistalle palanneen perinteisen hernekeiton ”Siis sen, jossa on lihaa, ei vain porkkanaa” ohjaaja tarkentaa. Kasvisruokapäivä on linjattu Helsingissä ja se koskee puistoruokailuakin. ”Monesti kasvisruokapäivinä on enemmän pieniä lapsia syömässä” ohjaaja huomaa.

Ruokalistoihin voit tutustua tästä linkistä https://ruokalistat.azurewebsites.net/#/cec864f4-193a-e711-8109-00215a9c1b6d

”Ihan parasta lihakeittoa”

Testipäivä on kuuma ja aurinkoinen. Puisto on täyttynyt hyvissä ajoin, touhutuokiossa on musisoitu ja sen jälkeen maalattu yhdessä. Puoli kahdentoista jälkeen kippoja, kuppeja ja lusikoita ilmestyy enenevissä määrin puistoon. Kahluuallas hiljenee ja yhtäkkiä jono on muodostunut perinteiselle paikalle - jota me keltanokkaensikertalaiset emme toki tienneet. Ei muuta kuin jonoon jatkeeksi!

Kun soppatykki aukeaa, seuraa valtava pettymys: sieltä ei ammutakaan keittoa, vaan puiston ohjaajat jakavat sitä kauhalla. Tänään jonoa on paljon, joten vaatii ohjaajilta pelisilmää annostella niin, että mahat saadaan täyteen kaikilta osallistujilta. Reilulle sadalle jaettu keittokierros päättyy 12.07. Paikalle viisitoista yli 12 saapuneet katselevat ihmeissään ympärille. Joko kaikki meni? Puistossa on rauhallista: pöytäpaikkoja riittää lähemmäs kolmelle kymmenelle, lisäksi nurmikko, istutusten reunat ja muut luovat ratkaisut, kuten keinut, kutsuvat lounastamaan ulos. Tämän on oltava paras lapsiperheravintola, jossa tälle kesälle olen käynyt!

Omat seuralaiseni ovat innoissaan. Jonottaminen sujuu puistossa mallikkaasti ja pöytäpaikka löytyy. Keitto on höyryävän kuumaa ja jo ensimmäisen lusikan jälkeen neljävuotias kommentoi, että ”Tämä on ihan parasta lihakeittoa”. Vastapäinen lapsi syö hyvin, vaikka hänen vanhempansa kertoo lapsen usein kotona syövän vähemmän. Ulkona syömisessä on taikaa!

Tullaan uudestaan!

”Jos olisit lapsi, suosittelisin tätä keittoa sinulle” kertoo asiantuntevasti kohta viisivuotias. ”Tämä on tosi hyvää, tosi, tosi hyvää” summaa kuusivuotias ja kysyy, joko keittoa saa lisää. Valitettavasti ei, sillä suuren suosion myötä keitto on tältä päivältä loppunut.

”Me tullaan toisenkin kerran” tietää testijoukkio ja miettii, millaiset välineet sitten otetaan mukaan. Oma vesipullo ainakin, kippo ja lusikka. Ei edes tarvitse olla lautanen, vaan mikä tahansa korkeareunainen astia käy. Monella näyttääkin olevan esimerkiksi kannellinen pakasterasia mukana. Näin keiton saa läikkymättä vaikka toiselle puolelle puistoa.

Sieltä täältä kuuluu ”kiitos” ja puistossa vallinnut rauhallinen tunnelma vaihtuu kesäpäivän riehakkaaseen ilakointiin. Vesi alkaa räiskyä ja nauru raikaa. Kiitos Helsinki puistoruokailusta!

Teksti ja kuva: Peppi Tervo-Hiltula

Paloheinässä, Torpparinmäessä ja Pakilassa on turvallista asua

Turvattomuuskokemukset 2019Tuoreimpien tutkimustulosten mukaan kotialueellamme asuinympäristön turvallisuus koetaan erittäin hyväksi. Pääkaupungin turvallisuustilastoa johtaa Tuomarinkylä, johon Helsingin peruspiirijaossa sisältyy Paloheinä ja Torpparinmäki. Turvallisuuden kokemus on Helsingin kymmenen parhaan alueen joukossa myös Itä- ja Länsi-Pakilassa. 

Asukkaiden kokema turvallisuus omalla asuinalueella on Helsingissä ollut koko 2000-luvun erittäin hyvällä tasolla. Tuoreimman turvallisuuskyselyn (2018) mukaan turvallisuus oli parantunut edellisestä tutkimuskerrasta (2015) ja asuinalueiden väliset erot olivat supistuneet.

Helsingissä on turvallisuuskokemuksen kehitystä seurattu vuodesta 2003 lähtien kolmen vuoden välein toteutetuilla turvallisuustutkimuksilla. Alueellisten erojen tarkastelu on nähty tarpeelliseksi, sillä turvallisuuden tunne vaikuttaa hyvinvointiin, päivittäisiin liikkumisvalintoihin ja jopa muuttopäätöksiin ja siten laajemmin kaupunkikehitykseen. Koetun turvattomuuden alueellista vaihtelua tarkastellaan Helsingin turvallisuustutkimuksessa 34 peruspiiriä vertaillen.

Koetun turvallisuuden alue-erot näyttävät tutkimuksen mukaan varsin pysyviltä. Kymmenen turvallisimmaksi koettua peruspiiriä ovat yhtä lukuun ottamatta samat vuosina 2015 ja 2018. Samoin turvattomimmiksi koettujen kymmenen alueen joukossa on molempina tutkimuskertoina ollut samoja peruspiirejä.

Turvallisimmiksi koetut alueet Helsingissä ovat Tuomarinkylä, Itä-Pakila, Ullanlinna, Lauttasaari, Vanhakaupunki, Vironniemi, Länsi-Pakila, Östersundom, Reijoja ja Munkkiniemi. Omalla alueellamme turvattomuuden kokemus on vähentynyt Tuomarinkylässä (-5,4 %) ja Itä-Pakilassa (-3,2%), mutta hieman lisääntynyt Länsi-Pakilassa (+2,5%).

Vastaavasti turvallisuudeltaan heikoimmiksi koetut alueet ovat Kaarela, Vuosaari, Myllypuro, Mellunkylä, Pukinmäki, Vartiokylä, Malmi, Puistola, Jakomäki ja Oulunkylä. Näistä turvattomuuden kokemus on merkittävästi vähentynyt Mellunkylässä (-11,2 %), Malmilla (-11,5%) ja Jakomäessä (-7,4%).

Lue lisää.

 

Pakilan koulu- ja päiväkotitilojen hanke etenee

Pakilan ala- ja yläasteen ja päiväkotien Havukka ja Pakila tilojen uudistushanke etenee. Tiistaina 21.5. kokoontui Pakilan yläkoululle noin 130 ihmistä kuulemaan ja pohtimaan alueen hankkeen etenemistä. Edellinen tilaisuus aiheesta oli pidetty joulukuussa 2018, minkä jälkeen kiinteistöjen sijainteihin on tullut tarkennuksia ja osaan liikennejärjestelyistä uusia suunnitelmia. Hankkeen tavoiteaikataulun mukaisesti rakentaminen alkaa kesällä 2020 ja hankkeen valmistuttua tilat otetaan kokonaisuudessaan käyttöön elokuussa 2023.

Nyt on päätetty, että rakentaminen alkaa Kytöniitystä: Aulikin puistona tunnetulle kentälle rakennetaan väistötilat noin 500 oppilaalle. Ensin väistötiloihin siirtyvät alakoululaiset (luokat 1-9). Alakoulun peruskorjauksen ja yläkoulun laajennuksen valmistumisen jälkeen "isot " 3-9-luokkalaiset palaavat nykyisen alakoulun tontille ja päiväkoti sekä 1-2-luokkalaiset jäävät odottamaan Havukan tontille valmistuvaa tilaa. Havukan tontille tulee 2-kerroksinen rakennus, johon tulee päiväkodin ja 1-2 luokan lisäksi monivammaisten koululaisten ryhmä.

Halkosuontielle ja Ripusuontielle on tarkoitus rakentaa tienylityskorokkeita. Jalkakäytävättömiä sivuttaissuuntaisia katuja ei aiota leventää, eikä niihin rakenneta jalkakäytäviä. Huoli turvallisesta koulumatkasta sekä varsinkin iltapäiväkerhojen tiloista nousi kysymyksissä ja työpajoissa keskiöön. Paikalla olleet kaupungin edustajat lupasivat, että mikäli koulumatkan pituus on yli 2 km, syntyy oikeus bussilippuun. Tämä voi ymmärrettävästi olla pienille eka- ja tokaluokkalaisille hyvinkin haasteellinen tapa taittaa koulumatka.

Tilaisuudessa keskustelua herätti myös huoli Ripusuontien liikenteen lisääntymisestä ja päiväkoti Havukan tontille rakennettavan lisärakennuksen aiheuttamasta käyttäjämäärän noususta. Keskustelua jatketaan varsinkin liikennesuunnittelun osalta.

Käydyt keskustelut heijastelevat alueen arvoja: Pakilassa halutaan liikkua autoilla, sillä julkinen liikenne heikkoa. Suunnitelmat uhkaavat puistoja ja sitä vehreyttä, joka pakilalaisille on tärkeää. Pientä epämukavuutta on toki kestettävä hyvienkin uudistusten aikaansaamiseksi. Heikoimmassa asemassa uudistuksessa ovat pienet 1-3 luokan oppilaat ja heidän vanhempansa.

Lisää tietoa: hel.fi/pakilan-tilat

Teksti: Peppi Tervo-Hiltula

Ajankohtaisia kaavoitushankkeita Pakilassa ja Paloheinässä

Helsingin kaupungin asemakaavoituspalvelussa valmistellaan kahta uutta asemakaavan muutosta alueellemme: Pakilantien varren tiiviimpää rakentamista ja Ylätuvantien ympäristön täydennysrakentamista.

Pakilantien varsi

1.    Pakilantien ympäristöä pyritään tulevaisuudessa kehittämään Länsi-Pakilan eläväksi keskuskaduksi, jonka varrella on ympäristöä tiiviimpää rakentamista, palveluita ja asumista. Asemakaavamuutos koskee viittä Pakilantien varren tonttia (Pakilantie 54, 71, 76, 77 ja 78). Tonteille suunnitellaan pääosin nelikerroksisia asuinkerrostaloja, joiden katutasoon tulisi liiketiloja. Tonteilla olemassa olevat rakennukset on tarkoitus purkaa.

Ylatuvantien ymparisto

2.    Torpparinmäentie 1:ssä sijaitsevaan päivittäistavarakauppaan suunnitellaan laajennusta ja pysäköintialueen uudelleen järjestelyitä. Laajennustarve on noin 500 kerrosneliötä. Tontille osoitteessa Ylätuvanpolku 3 sekä sen eteläpuoleiselle pysäköintialueelle suunnitellaan täydentävää pientalorakentamista. Sihteerinpolun ja Ylätuvantien välisen kapean puistokaistaleen ja Sihteerinpolun katualueen muuttamista korttelialueeksi tutkitaan. Uusia kääntöpaikkoja suunnitellaan Ylätuvantien ja Sihteerintien päätteeksi. Ylätuvantien kääntöpaikan yhteyteen tutkitaan yleisiä pysäköintipaikkoja. Päivittäistavarakaupan läheisyydessä sijaitsevien yleisten autopaikkojen siirtämistä Pykäläpolun varteen tutkitaan.

Molempia kaavamuutoksia koskien järjestetään asukastilaisuus   keskiviikkona 19.6.2019 klo 17.30 – 19.00 Paloheinän kirjastolla, Paloheinäntie 22. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmat ja kaavan valmisteluaineisto on esillä 10.6.–16.8.2019 Paloheinän kirjastossa ja verkkosivuilla: www.hel.fi/suunnitelmat.

Monipuolista ohjelmaa Itä-Pakila-päivässä


IP paiva 22052019
Keskiviikkoiltana 22.5.19 järjestetty jo vuosittaiseksi perinteeksi muodostunut Itä-Pakila-päivä keräsi Leikkipuisto Etupeltoon lähes 800 kävijää. Tapahtumassa oli runsas ohjelmatarjonta ja erilaisia toiminnallisia pisteitä. Tapahtumassa esiteltiin myös alueen harrastustoimintaa painottuen varsinkin lapsiperheille suunnattuihin, liikunnallisiin harrastuksiin. Tapahtuman järjestämisestä vastasivat Pakila-Seura, Pakilan nuorisotalo sekä Leikkipuisto Etupelto yhdessä alueen muiden toimijoiden ja yrittäjien kanssa. 

LumikuningatarItä-Pakila-päivän upeina esiintyjinä olivat Juhlaprinsessan Lumikuningatar, taikuri Sami Paavola, Tanssilan tanssijat Iiris Salmenmaan johdolla, Liiku, leiki, loista Johanna Luttisen johdolla, Pakilan voimistelijoiden "Dance"-esitys sekä Pakilan seurakunnan Vox Sonora -kuoro.

Menoa tarjosivat myös Lastenliiton temppurata, Keppari eli keppihevosharrastajat, MLL:n tarkkuusheitto, K-Supermarket Torpparinmäen tuoma pomppulinna, halikoirat ja koirakärry, hevosajelut, poniratsastus, partiolaiset sekä useat muut toimijat.

Suuren suosion saavuttanut vilttikirppis ei säikähtänyt edes tapahtumaa kohdanneesta kuurosateesta, vaan kauppaa niin herkkukojujen kuin kirpparipöytienkin äärellä käytiin koko kolmituntisen tapahtuman ajan.

Herkuista vastasivat Pakila-Seura, Pakilan nuorisotalon nuoret yhdessä ohjaajiensa kanssa sekä Lions Club Aurora poppareiden ja jäätelön kanssa. Kirppiksen lisäksi myynnissä oli hunajaa, kukkia sekä Kikapin vaatemuotia. Perhepyöräilyyn pääsi tutustumaan Liikkuvan laatikon Paulin johdolla, joka oli ottanut lasten pyörien lisäksi laatikkopyöriä. 


Kiitos kaikille mukana olleille. Ensi vuonna taas tavataan!

Laita nyt jo kalenteriin seuraava tapahtuma, jossa Pakila-Seura on mukana: Kyläpäivä 8.9. Pakilan yläkoululla. Tarkemmasta sisällöstä ja aikataulusta tiedotetaan myöhemmin – seuraa sivujamme!

Teksti ja kuvat: Peppi Tervo-Hiltula