Etusivu / Uutiset

Uutiset

Anna palautetta Oulunkyläisen jakeluhäiriöistä

Oulunkylainen

Pakila-Seuran yhtenä säännöllisenä viestintäkanavana toimii Oulunkyläinen – Pohjoiset esikaupungit -paikallislehti, joka jaetaan ilmaisjakeluna kaikkiin alueen postilaatikoihin, joissa ei ole mainoskieltoa. Valitettavasti jakelu ei aina toimi. Jakelun varmistamiseksi Suoramainonta tarvitsee palautetta jakelijoiden työskentelystä. Mitä useampi ilmoittaa jakeluhäiriöistä välittömästi ja katuosoitteen tarkkuudella Suoramainontaan, sitä paremmin he pystyvät varmistamaan jakelun toteutumisen. Jakeluhäiriöistä kannattaa ilmoittaa puh. 09 5615 6400 tai sähköpostitse jakeluvalvonta@suoramainonta.fi.

Tuorein Oulunkyläinen ilmestyi keskiviikkona 17.10. Jos et saanut lehteä, voit noutaa lehden Paloheinän kirjastosta. Voit myös lukea sähköistä lehteä verkossa http://www.kaupunginosat.net/oulunkyla/oulunkylainen/5-18/Oulunk5_18.pdf ja seurata Oulunkyläistä Facebookissa.

Pakin talon kekrijuhla kiinnosti pakilalaisia

Kekri 2018

Kekrijuhla on vakiinnuttamassa paikkansa Pakilan syksyn piristäjänä. Pakin talolla järjestetty Kekrijuhla 7.10. kokosi kauniissa syyssäässä Pakin taloon, aittaan ja pihapiriin reilut 150 vierasta. Toista kertaa järjestetty tilaisuus on jo nyt lunastanut paikkansa alueen asukkaiden syksyn piristäjänä ja yleisömäärä ja ruokamyynti kasvoivat viime vuotisesta.

Tapahtuman pääjärjestäjän Pakila-Seuran tapahtumatoimikunnan puheenjohtaja Peppi Tervo-Hiltula sanoo, että palaute vierailta oli hyvää ja myös kaikki järjestäjät olivat hänen mukaansa tyytyväisiä tapahtuman onnistumiseen. ”Eiköhän Kekrijuhlat pidetä ensikin vuonna”, hän sanoo.

Pakila Seuran ja Pakilan Marttojen järjestämässä juhlassa olivat toimintaansa ja tuotteitaan esittelemässä myös Pakilan Seurakunnan kutomakerho, Pakilan Muskarit, Keskiaikaseura Hukka, Värjärikilta, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Perinnekilta ja Helsingin kaupungin edustajat, jotka kertoivat Pakila ”ykköshankkeen” eli Pakilanpuiston nykytilasta.

Pakilan seurakunnan kutomakerho toi Pakin talolle myyntiin kauniita mattojaan. Kerho kutoo mattojaan Välitalontiellä omissa tiloissaan ja myy niitä yleisötapahtumassa pari kertaa vuodessa. Mattomyynnistä kertyneet varat menevät lahjoituksena hyväntekeväisyyteen Zimbabween ja Tansaniaan. Kutomakerholla on puheenjohtaja Aira Pihlaisen ja Majlis Parhankaan mukaan ikää jo 38 vuotta ja aktiivijäseniä 40.

Paikalla on myös Värjärikilta ry. Se on puheenjohtajansa Tuija Timosen mukaan valtakunnallinen luonnonvärjäreiden yhdistys. Kilta kokoaa yhteen luonnonväreistä kiinnostuneita. Yhdistyksen jäseniä yhdistää kiinnostus luonnonväreihin: värjäystekniikoihin, värien historiaan ja ekologisuuteen. Värjäyspata porisi myös Pakin talon pihalla. Värjärikilta oli mukana jo pari vuotta sitten Pakila 600-juhlassa. Killalla on ollut yhteistyötä Pietarin värjäyskoulun kanssa ja se oli mukana myös Pietarin 350-vuotisjuhlissa.

Kekrivieraille esiteltiin myös kaupungin Pakilanpuisto-hanketta eli uusien koulujen, päiväkotien ja liikuntatilojen rakentamista Pakilaan. Pakilan tulevaisuuden ykköshanke kiinnosti kovasti alueen asukkaita ja kaupungin asiantuntijat Reetta Amber ja Marjukka Haavisto saivat vastata moniin kiperiin kysymyksiin.

Pakilan Muskarien Tuuli Paasalainen hauskutti pienimpiä kekrivieraita omalla hauskalla lastenohjelmallaan yhdessä Pakin talon vanhoista aitoista. Lapsia varten MLL oli tuonut paikalle Martta-auton ja perinneleikittäjät ohjasivat juhlan pienimpiä vanhoihin leikkiperinteisiin.

Keskiaikaseura Hukka on jo tuttu yhteistyökumppani Pakilassa. Se osallistui muun muassa Pakila 600-juhlaan. Hukan puheenjohtajan Tuomo Oilan mukaan makkarat ja naurishaudukkaat menivät Kekrijuhlassa hyvin kaupaksi. ”Hukka järjestää ja osallistuu vuosittain kuuteen yleisötilaisuuteen”, hän sanoo.

Pakilan Marttojen keittotaito tunnistetaan jo Pakilan ulkopuolellakin. Tämän vuoden Keksijuhlan lounas katosi nopeasti pöydiltä: karjalanpaisti, jauhelihakastike, salaatit, kurpitsakeitto, juuresruukku, sämpylät, kahvit ja pannukakut maistuivat kävijöille. Marttojen Tuula Nickberg-Kinnarinen ja Helena Mattilan mukaan ruokaa myytiin selvästi viime vuotista enemmän.

Juho-poikansa kanssa syömään tullut Merituuli Lukkarikin kiitteli Marttojen keittotaitoja. ”Kyllä osaavat ja hyvältä maistuivat jauhelihakastike ja pannukakku kahvit”, hän sanoi.

Pakilanpuiston koulujen ja päiväkotien suunnittelu vauhtiin

PakilanpuistoHelsingin kaupungin hanke Pakilan koulujen ja päiväkotien tilojen kehittämiseksi on pääsemässä täyteen vauhtiinsa hankkeen suunnittelijaryhmän valinnan myötä.  Suunnittelu koskee Pakilan ala- ja yläastetta, päiväkoteja Havukka ja Pakila sekä alueen liikunta-alueita.

Tavoitteena on paras kokonaisuus koulujen ja päiväkotien toiminnan, kaupunkikuvan ja kokonaiskustannusten kannalta. Tilojen tulee tukea varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmien mukaista toimintaa ja huomioida myös harrastustoiminnan tarpeita. Käytännössä tämä tarkoittaa uudistettua tai uutta muunneltavaa ja monikäyttöistä tilaa. Parhaimmillaan tilojen korjaaminen ja rakentaminen voitaisiin aloittaa jo vuodenvaihteen 2020 tienoilla.

Suunnittelijaryhmään kuuluvat arkkitehtitoimistot Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy, Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy, FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy sekä Ideastructura Oy. Tavoitteena on saada myös toteuttajat valittua marraskuussa. Hanke toteutetaan allianssina, mikä tarkoittaa, että kaupunki, suunnittelijaryhmä ja toteuttajaryhmä vastaavat yhdessä hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta ja jakavat hyödyt ja riskit. Alueen asukkaiden ja muiden toimijoiden mielipiteitä kuultiin keväällä toteutetun verkkokyselyn avulla. 

Pakila-Seuran puheenjohtaja Tapio Klemetti on luottavainen, että allianssimallilla rakentajien ja käyttäjien yhteistyöllä onnistutaan suunnittelemaan toimivat koulut ja päiväkodit. ”Hienoa, että lapsemme ja nuoremme saavat pian terveelliset ja riittävän isot koulu- ja päiväkotitilat” Klemetti iloitsee.

Koulujen ja päiväkotien henkilökunnille, lapsille ja oppilaille järjestetään yhteisiä tilaisuuksia mm. pedagogisen toimintasuunnitelman tekemiseksi 8.10., 25.10. ja 30.10. Osallistujille lähetetään näihin tilaisuuksiin erillinen kutsu. Kaikille avoin tilaisuus keskustella aiheesta on ensi sunnuntaina 7.10. Pakin talolla, jossa Pakila-Seura järjestää kekrijuhlan.

Helsinki kutsu kekriin

 

Osallistu kaupungin budjetointiin - tule ehdottamaan omaa ideaasi 1.11.

Osallistava budjetointi

Eikö olisi hienoa pystyä vaikuttamaan siihen, mihin kaupunki käyttää asuinalueellamme rahaa? Ehkä päiväkoti kaipaisi taidekasvatusta, liikennekasvatusta tai paikalliseen seniorikotiin lisäkäsiä ulkoiluttamaan vanhuksia? Ehkä alue kaipaisi uutta kaupunkifestivaalia tai kokoontumispaikkaa nuorille. Nyt näihin asioihin on mahdollista vaikuttaa Helsingissä, kun osallistuvan budjetoinnin malli saadaan toimimaan.

Osallistuva budjetointi on uusi toimintamuoto Helsingissä. Se tarkoittaa, että osa kaupungin budjetista avataan alueellisesti jaettavaksi eli alueen asukkaat saavat itse päättää mihin rahaa käytetään. Ideoita jätetään verkkopalvelun omastadi.hel.fi kautta, ja niitä voi käydä keväällä äänestämässä. Seuraa ilmoittelua myös Pakila-Seuran Facebook-sivulla! Osallistuvaa budjetointia on testattu jo aiemmin nuorille suunnatussa Ruuti-toiminnassa, mutta nyt kohderyhmäksi aukeaa koko väestöpohja.

Pakila-Seura järjestää yhdessä paikallisten toimijoiden sekä stadiluotsi Ella Tanskasen kanssa Pakin talolla (Etupellontie 2) torstaina 1.11.18 kello 17-19 tilaisuuden, johon kuka tahansa on tervetullut ideoimaan osallistuvan budjetoinnin ideoita. Tule verkostoitumaan, innostumaan ja mahdollistamaan alueelle hankkeita, joiden hintalappu voi olla jopa kymmeniä tuhansia euroja. Etukäteisilmoittautumista ei tarvita, ja lisätietoja voi kysyä Pakila-Seuran tapahtumavastaavalta Peppi Tervo-Hiltulalta mailitse tai Pakila-Seuran Facebook-ryhmän kautta.

Teksti: Peppi Tervo-Hiltula

Kaupunginvaltuustoon vedottiin Pakilan nuorisotalon puolesta

Pakila nuta lahetysto 260918

Helsingin ensi vuoden talousarvion valmistelussa uhanalaiseksi joutuneen Pakilan nuorisotalon puolesta jätettiin keskiviikkona 26.syyskuuta vetoomus kaupunginvaltuustolle. Pakila-seuran, Paloheinä-Torpparinmäen kaupunginosayhdistyksen, Mannerheimin lastensuojeluliiton Pakilan yhdistyksen ja muskarin, Pakilan yläasteen ja ala-asteen koulujen vanhempainyhdistysten sekä Pakilan seurakunnan edustajat esittävät, että nuorisotalon toiminnan jatkuminen turvataan kaupungin budjetista päätettäessä.

Vetoomus Pakilan nuorisotalon toiminnan jatkamiseksi

Arvoisat kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsenet, käännymme puoleenne huolestuneena kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunnalle esitetyistä tiedoista, jonka mukaan kaupungin talousarvioon ensi vuodelle esitettyjen määrärahojen riittämättömyys voi johtaa Pakilan nuorisotalon sulkemiseen. Vetoamme teihin nuorisotalon ja sen suojissa tapahtuvan nuorten ja lasten toiminnan turvaamiseksi budjetista päätettäessä.

Nuorisotalo on alueen perheille tärkeä paikka. Se yhdistää perheitä laajalla alueella (Itä- ja Länsi-Pakila, Paloheinä ja Torpparinmäki) mahdollistamalla nuorisotyön ja lisäksi monia muita lapsia, nuoria sekä heidän perheitään palvelevia toimintoja. Silloin kun talossa ei ole nuorisotalotoimintaa, palvelee talo alueen muita yhteisöjä, kuten esimerkiksi alueen Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksen järjestämää kerho- ja muskaritoimintaa. Nuorisotalon sulkeminen heikentäisi myös näiden vapaaehtoisvoimin toteutettujen toimintojen jatkoa. Talon tärkeydestä kertovat myös käyttäjäluvut: kun nuorisotalon kävijöiden määrään (600-650/kk) lisätään näiden yhteisöjen toiminnan koskettavat perheet, nousevat kuukausikäytättäjämäärät lähemmäs 2000 per kuukausi. 

Korvaavia tiloja nyt nuorisotalolla tapahtuvan toiminnan järjestämiselle ei ole ja lähivuosien osalta tilanne vaikeutuu entisestään. Juuri käynnistetyn Pakilan palvelurakennukset -allianssihankkeen (ns. Pakilan puiston projekti) myötä yläasteen koulu ja ala-asteen koulu sekä kaksi alueen päiväkotia ovat seuraavien vuosien ajan rakennustyömaana. Samalla saatetaan purkaa myös Pakilan puiston alueella oleva NMKY:n kerhotila. Myös kirkon kerhotilat alueella ovat vähentyneet. Satoja nuoria ja lapsia koskettavan toiminnan siirtyminen väistötiloihin rakennushankkeen ajaksi on jo nyt haastavaa. Myöskään lähialueilta ei löydy tiloja alueen toiminnan kattamiselle; esimerkiksi naapurikaupunginosan Maunula-talo on jo täynnä toimintaa.

Nuorisotalon sulkeminen sotii Helsingin kaupunkistrategiaa vastaan. Valtuuston päättämässä strategiassa Helsinki julistaa olevansa maailman toimivin kaupunki, joka on turvallinen, viihtyisä, sujuva, helppo ja välittävä. Strategiassa todetaan, että kaupungin perustehtävä on järjestää asukkailleen laadukkaita palveluja ja luoda edellytyksiä virikkeelliselle ja hauskalle elämälle. Siinä painotetaan myös jokaisen lapsen ja nuoren mahdollisuuksia harrastaa.

Talon kustannukset ovat vähäiset. Pakilan nuorisotalon vuokrakulut ovat noin 35 000 euroa vuodessa. Se on vähäinen summa kaupungin huomattavan ylijäämäisessä budjetissa. Yhdenkin nuoren syrjäytyminen voi maksaa monin verroin enemmän. Pidämmekin kyseenalaisena ajatusta, että kaupunki voisi säästää jättämällä alueen nuoret ja lapsiperheet vaille harrastus- ja kokoontumistiloja. Yhden toimialan menojen karsiminen tällä tavalla johtaisi muiden menojen kasvuun, kun lasten ja nuorten ongelmat lisääntyvät, ehkäisevä toiminta vähenee ja yhteisöllisyyttä tukevat verkostot heikentyvät.

Kun nuorisotalo aiottiin sulkea kaksi vuotta sitten, vetosivat alueella toimivien 32:n järjestön, koulujen vanhempainyhdistyksen ja seurakunnan edustajat sekä toista tuhatta nuorta ja alueen asukasta nuorisotalon toiminnan jatkamiseksi. Silloin kaupunginhallitus korjasi budjettiesitystä ja kirjasi sen perusteluihin tarpeen turvata nuorisotalon toiminnan jatkuminen.

Esitämme, että Pakilan nuorisotalolle ja siellä tapahtuvalle nuorten ja lasten toiminnalle turvataan jatko nykyisissä tiloissa ainakin siihen asti, kunnes Pakilan koulujen ja päiväkotien peruskorjaus- ja rakennushanke on toteutettu ja nuorisotalolle osoitettu uudet tilat.

Helsingissä 26.9.2018

Pakila-seura ry                              Paloheinän-Torpparinmäen kaupunginosayhdistys ry

Tapio Klemetti                                Veli-Pekka Kantanen
puheenjohtaja                                 puheenjohtaja

MLL:n Pakilan yhdistys             MLL Pakilan muskari

Anni Kettunen                              Tiina Kursula
puheenjohtaja                              muskariope

Pakilan yläasteen vanhempainyhdistys

Mika Leivo                                   Satu Immonen
puheenjohtaja                             Pakilan yläasteen koulun johtokunnan jäsen

Pakilan ala-asteen vanhempainyhdistys

Jyri Wesanko                                                                                                                                          
puheenjohtaja                                                                                                                                                               

Leo Norja
kirkkoherra
Pakilan seurakunta

Kuvassa lähetystön puolesta vetoomuksen esittelee MLL:n Pakilan yhdistyksen puheenjohtaja Anni Kettunen. Lähetystöä tulivat tapaamaan valtuustoryhmien edustajat paria pienintä ryhmää lukuun ottamatta. Kuvaaja Kirsti Palonen.