Etusivu / Uutiset

Uutiset

Pakin talo saa osoiteviittansa

Etupellontien risteys

Kaupunki palauttaa poistetun viitan Yhdyskunnantien ja Etupellontien risteykseen.

Pakilan historiallinen kotiseututalo Pakin talo saa tieviittaansa takaisin. Viitta poistettiin jostain syystä Itä-Pakilan Yhdyskunnantien ja Etupellontien risteyksestä joskus vuoden 2007 paikkeilla.

Pakila-Seura on vaatinut Pakin talolle ja talon yhteydessä oleville historiallisille aitoilla osoittavan viitan palauttamista. Nyt Helsingin kaupunki kertoo päätöksessään viitan palauttamisesta.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan liikenneinsinööri Kari Tenkanen sanoo, että vuonna 2007 hyväksytyssä kaupungin alueellisessa liikenteen ohjaussuunnitelmassa kyseistä merkkiä on esitetty. - Pakin talon osoiteviitasta on siis tehty päätös, ja viitta palautetaan suunnitelman mukaiseen paikkaan. Kaupunki hoitaa asian, hän lupaa.

Pakila-Seura on vaatinut viittaa, koska Pakin talo aittoineen on hankalasti löydettävässä paikassa Etupellontiellä asutuksen ja koulurakennusten takana. Varsinkin ulkopaikkakuntalaisten on vaikea löytää kulttuurikohdetta ja edes kaikki alueen asukkaatkaan eivät tiedä talokokonaisuuden olemassaolosta.

Pakila-Seuran puheenjohtaja Raimo Rahkonen on tyytyväinen kaupungin päätökseen. - Se osoittaa, että Helsinki arvostaa historiaansa ja sen agraarikauden ainutlaatuista 1700-luvun muistomerkkiä. Pisteet kaupungille, hän sanoo.

Helsingin toiseksi vanhin edelleen alkuperäisellä paikallaan seisova talo, Pakin talo, on ahkerassa juhla- ja tapahtumakäytössä. Talossa järjestetään vuosittain parisataa erilaista tilaisuutta. Talon arvokkaine piha-aitoineen omistaa Helsingin kaupunki, mutta Pakila-Seura hoitaa taloa ja pyörittää siinä vuokraustoimintaa. Pakila-Seura on varustanut ja kunnostanut taloa vuosien mittaan.

Teksti ja kuva: Esko Lukkari

Pakila on puunpolton seuranta-alue

Pienhiukkasten määrää seurataan Pirkkolan ilmanlaatuasemalla, Pakilan ja Paloheinän pihoille sijoitettavalla 6-10 sensoriasemalla ja sadalla kannettavalla sensorilla.

Polta Puuta Puhtaammin -teemailta kokosi kuutisenkymmentä osanottajaa Pakilan yläasteen auditorioon 14.3. Teemailta synnytti vilkkaan yleisökeskustelun. Pakila-Seuran, Pakilan Kiinteistönomistajien yhdistyksen, TTS Työtehoseuran ja HSY:n järjestämä asukastilaisuus oli samalla Uudenmaan Kuivaa asiaa -hankkeen Pakilan alueen avajaistilaisuus.

─ Pakila on Uudenmaan pilottialue TTS Työtehoseuran, HSY:n ja Turun kaupungin yhteisessä hankkeessa, jossa kehitetään asukkaille uusia polttopuupalveluita ja annetaan vinkkejä oikeaoppiseen säilytykseen ja polttoon, sanoo TTS Työtehoseuran projektipäällikkö Minna Kuusela.

Kuivaa asiaa

Tulisydän Oy:n toimitusjohtaja Iiro Sahramaa kertoi, että Saksassa kiristetään vuodesta 2025 lähtien pienhiukkaisten ja PAH-yhdisteiden päästörajoja ja se nostaa tulisijojen hintoja huomattavasti. Oikealla TTS:n projektipäällikkö Minna Kuusela.

Pakilassa aiotaan järjestää kaksi muutakin puunpolttamiseen liittyvää työpajatilaisuutta. Työpajoissa demotaan oikeaa puunpolttamista ja -hankintaa ja tutustaan alan yrityksiin. Kuivaa asiaa -hanketta täydentää toinen puunpolttamiseen liittyvä projekti. Se on nimeltään Hope. Siinä seurataan polttamisen vaikutuksia Pakilassa ja lähialueella sensoritekniikan avulla.

Osana Hope-projektia Pirkkolaan on sijoitettu erityinen ilmanlaatuasema, joka mittaa alueen ilmanlaatua ja pienhiukkasten määrän kehitystä. Lisäksi puunpolton vaikutusten seurantaan valjastetaan 6-10 pienempää sensoria eri puolille Pakilaa ja Paloheinää muuan muassa kotipihoille.

─ Pyydämme asukkailta vinkkejä sopivista sensorien sijoituspaikoista, sanoo HSY:n yksikönpäällikkö Maria Myllynen. Myllysen mukaan kolmas mittaustapa on Forum Virumin ideoima sata pientä kannettavaa sensoria, joiden käyttäjiksi haetaan alueelta vapaehtoisia. Sensoreilla tehdään parin päivän pituisia lyhytkestoisia mittauksia alueelle tutkimustiedon keräämiseksi.

Kuivaa asiaa-hanke jatkuu vuoden 2020 aikana. Silloin järjestetään lisää asukasiltoja, työpajoja ja pidetään hankkeen päätöstilaisuus. EU rahoittaa osin projektia EAKR:n eli EU:n aluekehittämisrahaston kautta.

Puunpoltto kasvussa

Puunpolttaminen pientaloissa on lisääntynyt 2000-luvun aikana 50 prosentilla, koska liki kaikissa uusissa taloissa on tulisija. Puunpoltosta syntyy pienhiukkaisia ja sekä jopa syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä. Siksi ihmisille halutaan antaa tietoa oikeasta tavasta polttaa puuta. ─ Puunpolttamista omakotaloissa ja saunoissa ei olla kieltämässä. Siksi näitä selvityksiä ja seurantatutkimuksia ei tehdä, Myllynen korostaa.

Tutkimusten mukaan Helsingissä haitallisista pienhiukkasista 26 prosenttia syntyy kuitenkin puunpoltosta takoissa ja saunojen tulipesissä. Autoilun osuus on 20, katupölyn 20, energiateollisuuden 27 ja teollisuuden 3 prosenttia. Huono puunpoltto voi moninkertaistaa pienhiukkasten määrän.

TTS:n asiantuntija Henna Hurttala jakoi tilaisuudessa vinkkejä oikeaan puunpolttamiseen. Puun on oltava kuivaa, mieluummin sekapuuta kuin pelkää koivua, puut on sytytettävä ylhäältä, arina ja tulija on pidettävä puhtaana eli tuhkaa pitää poistaa säännöllisesti. Nyrkkisääntö puunhankinnassa on: kaada kevättalvella, pilko ennen pääsiäistä, suojaa ennen juhannusta ja normaalikesän puuta voi jo sitten syksyllä polttaakin.

Teksti ja kuva: Esko Lukkari

Bussilinja 63 poikkeusreitille 4.3.2019 alkaen

Bussi 63

Raide-Jokeriin valmistautuminen siirtää maaliskuun alussa bussin 63 ja useita muita Maunulan läpi ajavia linjoja poikkeusreiteille pitkäksi aikaa.

Pirjontie katkeaa kokonaan läpiajoliikenteeltä Pakilantien ja Pirkkolantien välilsellä osuudella. Alueella tehdään johtosiirtoja kesään 2020 asti. Työt voivat jatkua tämänkin jälkeen, jos Helsingin ja Espoon valtuustot hyväksyvät Raide-Jokerin lopullisen kustannusarvion ja pikaraitiotien rakentaminen alkaa suunnitellusti kesällä 2019.

Linja 63 siirtyy kulkemaan Laajasuontien ja Vesakkotien välisen osuuden Metsäläntien ja Männikkötien kautta. Nuijamiestentien pohjoisen osan ja Pirkkolan reittiosuus jää ajamatta. Järjestelyllä halutaan turvata joukkoliikenteen sujuvuus Metsäpurontien kuormitetulla tieosuudella Maunulassa. Reitiltä poistuu useita pysäkkejä: Metsäläntie, Santavuorentie, Hämeenlinnanväylä, Pirkkolan urheilupuisto, Pirkkola, Metsäpuronkuja.

Linjamuutokset koskevat linjan 63 lisäksi linjoja 51, 52, 550 ja 552. Linjat 52, 550 ja 552 ajavat Pakilantieltä Pirkkolantielle Metsäpurontien kautta. Linja 51 taas siirtyy ajamaan suoraan Metsäläntietä ja kiertää kokonaan Pirkkolan ja Maunulan.

Poikkeusreitit 04032019

Linjojen uudet reitit voi tarkistaa HSL:n Reittioppaasta. Pirjontiellä tehtävistä johtosiirroista lisätietoa osoitteessa hel.fi/johtosiirrot.

Pakilan Teboil aukeaa täysin uudenlaisena 12.3.

Hinttalat

Pakilassa on hartaasti odotettu Kehä I:n varressa sijaitsevan Teboilin aukeamista pitkän remontin jälkeen. Ensi tiistaina 12.3. odotus palkitaan ja ovet avataan.  Asema aukeaa täysin uudenlaisena. Kaikki tilat on remontoitu ja mittarikenttä kokonaan uusittu. Myös autohuoltamo avataan modernisoiduissa tiloissa. Aseman palveluvalikoima tulee sisältämään mm. Matkahuollon ja Paku ovelle -palvelut.

Erityisen suuri muutos on odotettavissa ravintolapuolella, jossa uudet yrittäjät lupaavat mullistaa ajatuksen huoltamoruoasta. Yrittäjäpariskunta, Antti ja Ellen Hinttala, ovat ravintola-alan ammattilaisia, joilla on huikeita skenaarioita ja kunnianhimoisia suunnitelmia tehdä Pakilan Teboilista kokonaan uuden ajan palveluasema. Ateriatarjontaa kehitetään mm. teemoittamalla - pienenä yksityiskohtana paljastettakoon tulossa oleva ribsiperjantai.

Hinttalat haluavat rakentaa yhteistyösuhteita alueella ja ottavat mielellään vastaan asiakkaiden ideoita. Antti Hinttala on alun perin kotoisin Pakilasta.

Teboilin viralliset avajaiset järjestetään hieman myöhemmin, kun toiminta on saatu rullaamaan.

Teksti: Erja Vuorio
Kuva: Ellen Hinttala

 

Raimo Rahkonen on Pakila-Seuran uusi puheenjohtaja

Pakila-Seura ry:n sääntömääräinen syyskokous 27.11.2018 valitsi yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi Raimo Rahkosen.

Rahkonen Raimo

Raimo Rahkonen on Pakila-Seuran toimialueella monessa mukana ollut kotiseutuaktiivi, joka on pitkään vaikuttanut erityisesti Lions Club –toiminnassa. Varsinaisen työuransa Rahkonen teki Puolustusministeriön kiinteistöosastolla, mutta jo vuonna 1989 hän aloitti päivätyönsä ohella sivutoimisena isännöitsijänä ja yrittäjänä. Isännöintiä Rahkonen jatkaa edelleen, vaikka onkin tavoitteellisesti vähitellen vähentänyt työntekoa.    

Pakila on ollut Raimo Rahkosen kotikaupunginosa vuodesta 1973. Vaikka hän aikanaan päätyi asumaan Pakilaan sattumalta, kiintymys luonnonläheiseen ja rauhalliseen alueeseen muodostui pian vahvaksi. Vapaaehtoistyön ohella Rahkonen harrastaa omakotiasumiseen liittyvää puuhailua ja voimailua omassa kotikuntosalissaan.

Pakila-Seuran toimintaan Rahkonen tuli aluksi toiminnantarkastajan roolissa. Hänet valittiin hallituksen jäseneksi vuonna 2015, mistä alkaen hän on myös toiminut yhdistyksen taloudenhoitajana. Rahkonen näkee Pakila-Seuran tärkeänä vaikuttajana alueen asioiden edistämisessä. Uusi puheenjohtaja haluaa vaalia yhdistyksen roolia erityisesti yhteistyön rakentajana alueen eri toimijoiden välillä.

Toimintansa ohjaaviksi perusarvoiksi Raimo Rahkonen nimeää oikeudenmukaisuuden ja rehellisyyden. Hän antaa arvoa ahkeralle työnteolle ja on valmis panemaan myös itsensä peliin yhteisten päämäärien eteen. Raimo Rahkonen tunnetaan henkilönä, jolla on taito kuunnella ja arvostaa erilaisia näkemyksiä. Hänelle ominaista on viedä sinnikkäästi loppuun aloitetut hankkeet. Näistä kaikista ominaisuuksista on varmasti hyötyä Pakila-Seuran puheenjohtajan tehtävässä.

Pakila-Seura on tunnistanut vuoden 2019 päätavoitteeksi jäsenkentän kasvattamisen ja jäsenten aktiivisemman toimintaan mukaan saamisen. Tätä uusi puheenjohtaja pitää keskeisenä yhdistyksen vaikutusmahdollisuuksien lisäämisessä. Tavoite palvelee myös seuran tehtävää yhteisöllisyyden lisääjänä ja vahvistajana. Alkavan puheenjohtajakautensa tärkeäksi teemaksi Rahkonen nimeää myös vaikuttamisen siihen, että asukkaiden ääni saadaan kuulumaan aluetta koskevissa kaava- ja rakentamisasioissa, erityisesti koulu-, päiväkoti- ja harrastustilojen rakentamisessa Pakilanpuistoon.     

Pakila-Seuran oman toiminnan kehittämiseen liittyen Raimo Rahkonen nostaa kaksi asiaa: yhdistyksen viestinnän ja Pakin talon hyvän hoidon. Monikanavaisella ajantasaisella viestinnällä jaetaan tietoa alueen tärkeistä asioista asukkaille ja päättäjille. Viestintä toimii myös yhteisöllisyyden lisääjänä. Helsingin kaupungin omistama Pakin talo on arvokas historiallinen rakennus, jonka tiloja Pakila-Seura ylläpitää ja vuokraa. Vuokratulot ovat seuralle merkittävä tulonlähde.

---

Teksti: Erja Vuorio. Kirjoitus perustuu Raimo Rahkosen haastatteluun 27.12.2018.
Kuva: Raimo Rahkosen kotiarkisto