Pakin talo

Pakin talon historia
Pakin talon sijainti (Etupellontie 2)

Pakin talo on Helsingin vanhimpia alkuperäisellä paikallaan sijaitsevia rakennuksia. Suojaista pihapiiriä vartoi viisi aittaa ja savusauna. Pakin talo on paikkakunnan kantatila, ensimmäinen sen seitsemästä ”savusta”. Talon omistaa elsingin kaupunki, joka on antanut talosta huolehtimisen ja vuokraustoiminnan hoitamisen Pakila-Seura ry:lle.

Pakin talon päärakennuksen etelänpuoleisen tuvan, mustan tuvan, runkokehikko on asiantuntijoiden mukaan rakennettu savupirtiksi, jonka keskellä oli sisäänlämpiävä kiuasmallinen tulisija. Talo on rakennettu tälle paikalle rakennusta varten veistetyistä hirsistä. Tuvan käyttö nimenomaan savupirttinä näyttää kuitenkin jääneen lyhytaikaiseksi. Tupa lienee rakennettu 1700-luvun puolivälissä, nousukauden alkuvuosina, ja aputiloiksi sille rakennettiin porstua ja eteiskamari, edistyksen merkit.

 Pakin talo

Paritupavaiheen alkaessa vanha musta tupa pysyi talon tärkeimpänä keskuksena, arkitupana. Siellä asuttiin, valmistettiin ruoka, syötiin, vietettiin vapaa-aikaa, hoidettiin lapset ja sairaat. Tulisija antoi lämpöä ja valoa pimeinä vuodenaikoina. Vaalea uudempi pirtti pidettiin talvisin useimmiten kylmillään, mutta ainakin joulunajaksi se lämmitettiin ja laitettiin juhlahuoneeksi. Tätä "parempaa tupaa" käytettiin perhejuhlien, kinkereiden tai herätysseurojen pitopaikkana.

Pihaa reunustamaan on siirretty lähitienoilta talon oman aitan lisäksi neljä muutakin talonpoikaista aittaa ja savusauna. Pakin taloon johtavan tien varressa oli suuri kirsikkatarha. Kirsikoita ja kriikunoita kasvaa edelleen talon ympäristössä. Talon itäpuolella rehottaa villiintyneitä vadelmapensaita.

Kuvia Pakin talosta ja talon pihapiiristä löydät myös Facebookista (www.facebook.com/pakintalo). Katso Pakin talo esite tästä

Pakin talon vuokraus.