Kävin helmikuussa pidetyn ok-yhdistyksen vuosikokouksen jälkeen rakennusvalvontaviraston maisema-arkkitehti Pia-Liisa Orrenmaan luona. Hänen vastuualueenaan on koko Helsinki, joten hän ei ehdi usein paikan päälle eri kaupunginosien puita katsomaan. Katselimme tonttini puita päätteeltä. Virastossa on alueestamme selkeät ilmakuvat.

Tiedoksi Pirkkolan asukkaille.

Valitukset ns. Elannon tontin kohtalosta kaupungin uudessa asemakaavassa ovat saaneet hallinto-oikeudesta päätökset.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 7.6.2017 uuden asemakaavan, johon sisältyi myös suunnitelma viisikerroksiseksi taloksi Pirjonaukion eli Elannon tontin ”päälle” Pirkkolalaiset vastustivat jo valmisteluvaiheessa ankarasti moista rakennusta.

Myös Pirkkolan omakotiyhdistys teki asiasta valituksen hallinto-oikeuteen. Muutamien mutkien jälkeen saimme 5.10.2018 hallinto-oikeuden päätöksen, jonka lopussa lukee seuraavasti: "Asemakaavanmuutos on muodostettavan tontin 37 sekä Pirjonaukion osalta edellä esitetyillä perusteilla lainvastainen ja kaupunginvaltuuston asemakaavamuutoksen hyväksymistä koskeva päätös on tältä osin kumottava."

Ts. Elannon tontin osalta asemakaava on todettu lainvastaiseksi. Kaavailtua kerrostaloa EI saa rakentaa. Me valituksen tehneet pirkkolalaiset olimme hallinto-oikeuden mielestä oikeassa. Kaupungilla ei ole lainmukaista oikeutta tuhota omakotialueemme ainutlaatuisuutta.

Valitus koskien Pirjontien katkaisemista Pirjonaukion kohdalta sai hallinto-oikeudessa toisenlaisen päätöksen. Pirjontien katkaiseminen ei hallinto-oikeuden mielestä ole lainvastainen. Toisaalta – miksi kaupunki nyt katsoisi tarpeelliseksi ko. toimenpiteen. Aika näyttää.

Kaupunki voi yrittää valittaa hallinto-oikeuden päätöksesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos sieltä saa siihen luvan. Toistaiseksi suhtautukaamme valoisasti tulevaisuuteen.

Kaj Lyytinen

Pirkkolan omakotiyhdistyksen hallituksen pj.

Merkittävä Suomen luonnonsuojeluliiton tämän vuoden ympäristöpalkinto myönnettiin eilen 26.8.2017 Helsingin Keskuspuiston suojelun puolesta kamppailevalle Keskuspuistoryhmälle. Pirkkolan omakotiyhdistys ja monet pirkkolalaiset ovat viime vuoden aikan osallistuneet aktiivisesti sen toimintaa. Hyvä Pirkkola!

Alla luonnonsuojeluliiton tiedote asiasta.

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi jälleen perinteiset ympäristöpalkintonsa Suomen luonnon päivänä lauantaina 26.8. Palkinnoista perinteikkäin myönnettiin Helsingin Keskuspuiston suojelun puolesta kamppailevalle Keskuspuistoryhmälle. Merkittävästä ympäristöteosta annettava Ympäristöavaus meni teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurmeelle, ja kotimaisista luontodokumenteistaan tunnettu ohjaaja Petteri Saario sai tämän vuoden Kultainen sulka -palkinnon.

Ympäristöpalkinnon voittanut helsinkiläinen Keskuspuistoryhmä on laaja kansalaisten ja yhteisöjen yhteenliittymä, joka edistää aktiivisesti pääkaupungin lähiluonnon suojelua kaavoituspaineiden alla. Keskuspuistoryhmä on järjestänyt lukuisia mielenosoituksia ja tapahtumia Helsingin Keskuspuistossa ja innostanut esimerkiksi yli 70 tunnettua kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden yhteiskunnan alojen vaikuttajaa vetoamaan helsinkiläisten tärkeän lähiluonnon puolesta.

"Se, että yhteisöllisyydestä palkitaan, sopii hyvin itsenäisyyden juhlavuoteen. Tämä palkinto kuuluu kaikille niille tuhansille helsinkiläisille, jotka olleet puolustamassa Keskuspuistoa", Keskuspuistoryhmää edustanut Maija Hakanen kiitti.

Ehdolla Ympäristöpalkintoon olivat myös luontomatkailun ja luonnon virkistystoiminnan hyvinvointi- ja terveysvaikutuksien parissa ansiokasta työtä tehnyt professori Liisa Tyrväinen sekä erityisesti metsienkäytön ilmastovaikutuksiin perehtynyt erikoistutkija Sampo Soimakallio.

Ympäristöavaus Juha Hurmeelle teatterin jalkauttamisesta luonnonsuojelualueille

Teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurme yhdessä työryhmänsä kanssa on lähtenyt rohkeasti seuraamaan tutkija-kirjailija Samuli Paulaharjun (1875-1944) jalanjälkiä ulottamalla kotimaisen teatteritaiteen kauas keskelle suomalaisia erämaita. Operaatio Paulaharju on viiden vuoden (2014-2018) mittainen hanke, jossa viedään Juha Hurmeen dramatisoimaa, vuosi vuodelta kehittyvää näytelmää Samuli Paulaharjun teoksesta Tunturien yöpuolta viiteen eri erämaakohteeseen Lappiin. Samalla projekti nostaa komealla tavalla esiin myös pohjoisen luonnonsuojelualueiden kulttuurihistoriallisen merkityksen maamme juhlavuoden kunniaksi.

Kultainen sulka kotimaisten luontodokumenttien mestarille

Ohjaaja Petteri Saarion upeat luontodokumentit ovat ihastuttaneet ja inspiroineet suomalaisia luonnonystäviä. Erityisesti Saario tunnetaan dokumenttisarjoistaan Itämeren helmet (2004), Jokiemme helmet (2006), Rajankäyntiä (2009), Järviemme helmet (2012), Veden saartamat (2013) ja Erämaan lumo (2016). Dokumenteissaan Saario on tallentanut Suomen ainutlaatuisen luonnon aina eteläisimmästä ulkosaaristosta pohjoisimpiin erämaihin.

Posti oli jakanut viestin, jossa se esittää Pirkkolassa siirtymistä "muutaman laatikon ryhmiin".

Pirkkolan omakotiyhdistyksen hallituksella oli asiasta neuvottelu Postin kanssa 24.10.2016.  Saimme neuvoteltua ratkaisun, joka tyydytti kaikkia osapuolia.

Postilaatikot tulisi jatkossa sijoittaa tontin ja katualueen rajan pintaan, kadun suuntaisesti, jokaisen oman portin pieleen, siis ei talon seinään eikä pensasaidan pihan puolelle. Tavoite on, että laatikot olisi sijoitettu kadun suuntaisesti jo 25.11.2016 mennessä.

Jos taloudessa kaikki asukkaat ovat yli 75 vuotiaita tai pysyvästi liikuntaesteisiä, posti kannetaan kotiin. Lampuotilantiellä muutokset tulevat voimaan vasta myöhemmin keväällä 2017, kun kadun kunnostustyöt on saatettu loppuun.

Omakotiyhdistyksen vuosikokous on kaikille pirkkolalaisille avoin tilaisuus jossa kuulet
mitä yhdistys on tehnyt ja mitä on suunnitteilla.

Otamme mielellään mukaan uusia käsiä yhdistyksen toimintaan, apua tarvitaan mm. tapahtumien järjestämisessä, tiedottamisessa, yhteyksissä kaupungin
virastoihin, ym. hankkeiden eteenpäin viemisessä. Superaktiivi ei tarvitse olla, riittää
että voit osallistua johonkin toimintaan vaikka vain kerran vuodessa. Myös Pirkkolan
Sanomiin voi ehdottaa aiheita.


Vuosikokouksen lopuksi puutarhuri, biologi, FL Catharina Hanstén kertoon ja vastaa
kysymyksiin koskien hedelmäpuiden leikkauksia ja muita varhaiskevään puutarhatöitä.

Vuosi 2015 on yhdistyksen 74. toimintavuosi. Vuosi kulkee aikaisempien vuosien hyvät tapahtumat säilyttäen. Hallitus pyrkii jatkuvasti kehittämään alueemme toimintaa yhdessä asukkaiden kanssa, esim. lasten yleisurheilukisat viime elokuussa.

Toiminta käynnistyy 8.2. talviriehan merkeissä Pirkkolan ulkoilualueella, yhdistys tarjoaa kuumaa mehua ja makkaraa iloisille ulkoilijoille.

Vuosikokous pidetään Saunabaarissa ke 25.2 klo 18.00. Heti kokouksen jälkeen pidetään keskustelutilaisuus, jossa vieraanamme on arkkitehti Sari Ruotsalainen kaupunkisuunnitteluvirastosta. Lisäksi ennakkokysymyksiin on vastannut kirjallisesti arkkitehti Sari Koukku, joka estynyt saapumaan paikalle. Tilaisuuden teemana on alueemme kaavoitusasiat, liittyen suosituksiin ja määräyksiin suojelukaavan ja tonttien käytön suhteen. Vuosikokouksessa on viime vuosilta omaksutun tavan mukaan myös 70-vuotishistoriikkejamme myynnissä.

Toukokuun tapahtumat alkavat Puropuiston talkoilla tiistaina 5.5, jossa siivoamme yhdessä pirkkolalaisten yhteistä viheraluetta. Tapahtumaan toivotaan runsasta osanottoa. Purotalkoissa on mainio mahdollisuus tutustua alueen muihin asukkaisiin. Varsinkin lapset ovat löytäneet uusia ystäviä talkoissa ja oppineet tuntemaan luontoa ja eläimistöä luontorastien avulla. Tilaisuudessa tulee olemaan makkaranpaistoa ja kahvittelua entiseen tapaan. Toivomme tänäkin vuonna kaupungilta lavaa näille roskille.

Jätelavatempaus pidetään lauantaina 16.5. Hallituksen jäsenet päivystävät jätelavojen vieressä auttaen tavaroiden kierrättämisessä sekä lajittelussa asianmukaisiin jätelavoihin, hakettaja hankitaan tänäkin vuonna.      

Toukokuussa pidetään myös kevätkirppis sunnuntaina 17.5. Toivottavasti saamme runsaasti myyjiä sekä asiakkaita. Samana päivänä liehuu myös lippumme Puropuistossa , yhdistyksemme 74-vuotis merkkipäivän kunniaksi.

Toukokuussa olisi tarkoitus aloittaa viikottainen petanquen pelaaminen puropuistossa. Kaikki halukkaat voivat osallistua peleihin. Ensimmäiselle kerralle pyrimme saamaan ammattilaisen kertomaan ja opastamaan lajista tarkemmin.

Kesän jälkeen toiminnan käynnistää lasten yleisurheilukisat to 13.8. Viime vuonna ensimmäistä kertaa toteutettu kolmiottelu Pirkkolan urheilukentällä oli todella suosittu.

Elokuun lopulla järjestetään Lyhtyjen Yö lauantaina 22.8. ja paikkana on Puropuisto. Tarjolla mukavaa musiikkia, yhdessäoloa ja maittavat tarjoilut asukkaillemme. Suosittu tapahtuma on järjestetty vuodesta 2007 lähtien.

Katukirppis pidetään elokuun viimeisenä sunnuntaina 30.8. Yritetään tehdä kirppiksestä vilkas tapahtuma, jossa on paljon myyjiä ja asiakkaita.

Pikkujoulut on sitten taas lauantaina 14.11, paikkana Saunabaari. Pikkujouluissa on tarjolla mukavaa ohjelmaa lapsille ja aikuisille: arpajaiset, musiikkia ja Joulupukki. Vietetään iloinen yhteinen ilta maukkaiden tarjoilujen siivittämänä ja toisiimme tutustuen.

Ideoita tähän ja muihinkin tilaisuuksiin otetaan ilolla vastaan, samoin kuin talkooapua tuolien, pöytien, katosten yms. kantamiseen ja kokoamiseen sekä siivoamiseen.

Edellä mainittujen tilaisuuksien lisäksi hallitus on miettinyt nukketeatteria kuten viime vuonna sekä jätelavaa syksylle, sille kerättäisiin vain puiden lehtiä.

Hallituksen jäsenet pyrkivät osallistumaan kehrä-projektiin, joka on Pohjoisten kaupunginosien EU:n rahoittama yhteisprojekti. Sen tavoitteena on lisätä näiden keskinäistä kanssakäymistä, yhdistää voimia kaupungin suuntaan ja elävöittää omia asuinalueitamme ja kehittää niitä myös erilaisin yhteisin tapahtumin.

Puheenjohtaja tai hallituksen jäsenet tai valitsemansa edustajat osallistuvat Helkan järjestämiin tilaisuuksiin ja koulutuksiin mahdollisuuksiensa mukaan.

Kaupunki on suunnittelemassa Pirkkolan ja Maunulan täydennysrakentamista. Hallitus pyrkii seuraamaan ja kommentoimaan kaupungin suunnitelmia sekä tiedottamaan asukkaita asioiden etenemisestä.  

Yhdistyksemme kotisivut löytyvät Helkan kaupunginosasivustoilta osoitteesta www.kaupunginosat.net/pirkkola. Sinne kerätään tietoja tulevista tapahtumista ja muistoja jo järjestetyistä tilaisuuksista, kuvia sekä Pirkkolan Sanomat. Tavoitteena on luoda palveleva ja vuorovaikutteinen sivusto. Sivujen sisällöstä vastaa hallitus. Lisäksi yhdistyksellämme on oma facebook sivusto.

Alueen mediana toimii kotisivujen ohella entiseen tapaan Pirkkolan Sanomat, johon otetaan vastaan asukkaiden ilmoituksia myytävistä, kierrätettävistä ja muista asioista veloituksetta. Myös kaupalliset mainokset ovat tervetulleita.

Pirkkolan Sanomissa tiedotetaan tulevista tapahtumista, viranomaisten viestejä ja alueen ajankohtaisista asioista. Lehden toimittamisesta vastaa Silja Mentula. Lehti jaetaan talkoovoimin eri jakajien toimesta joka talouteen. Lehti ilmestyy 6-8 kertaa vuodessa tarpeen mukaan.

Sähköpostiosoitteemme pirkkola.helsinki@gmail.com Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. on osoittautunut erittäin toimivaksi. Tällä sähköpostilla tavoittaa kaikki hallituksen jäsenet.

Kaikilla hallituksen jäsenillä on Koti Pirkkolassa kirjojamme. Pyrimme tuomaan ja markkinoimaan niitä edelleen aktiivisesti.

Pirkkolan Omakotiyhdistys ry Toimintakertomus vuodelta 2014

Hallituksen tavoitteena on kuluneena vuonna ollut lisätä alueemme yhteisöllisyyttä ja miellyttävää keskinäistä kanssakäymistä yhteisin tilaisuuksin ja tapahtumin. Erityisesti panostettiin lapsille järjestettyyn ohjelmaan. Yhdistyksen toimintavuosi oli sen 73., ja asukkaita alueella oli hieman yli 500. Vuosikokous oli 5.3.2014 Seuriksella, ja puheenjohtajana toimi Markku Ylhäinen. Vuosikokouksen jälkeen aluearkkitehti Sari Ruotsalainen piti mielenkiintoisen esityksen alueellamme ja lähiseuduilla tapahtuvista muutoksista.

Talven lumisimpana päivänä, 2.2., järjestettiin Pirkkolan urheilupuistossa talvirieha. Runsas joukko pirkkolalaisia osallistui kukin omalla tavallaan riehaan. Liikunnan jälkeen tarjolla oli nuotiolla paistettua makkaraa mehun kera. Mukana oli ilahduttavasti lapsia.

Puropuiston talkoot järjestettiin ti 6.5. Paikalla oli runsaasti pirkkolalaisia ja työ sujui mallikkaasti. Puropuisto siistiytyi. Kaupunki oli toimittanut lavan leikkipuiston reunalle, ja sinne vietiin kottikärryillä ja pressuilla roskat. Talkooväelle tarjottiin kahvia, leivonnaisia, grillimakkaraa ja virvokkeita.

Roskalavat tuotiin Pirjontielle la 17.5. aamulla ja vietiin samana iltana pois. Lavoja oli kolme. Käytössä oli suurikokoinen hakettaja, joka toimi erinomaisesti. Paikalla oli koko ajan vähintään kaksi hallituksen jäsentä päivystämässä ja keskustelemassa asukkaiden kanssa. Tempaus ja yhdistyksen toiminta muutenkin sai mukavasti kiitosta asukkailta. Lisäksi saatiin hyviä vinkkejä tuleviin tapahtumiin. Lavoille saatiin mahtumaan hurja määrä jätettä.

Kevätkirppis järjestettiin aurinkoisena sunnuntaina 18.5. Tapahtuma keskittyi entisen Elannon aukiolle sekä Petaksentielle ja -kujalle. Uutena ajatuksena tuli esiin mahdollisuus laajentaa myyntialuetta Pirjontietä ylöspäin. Tapahtuma onnistui melko hyvin, ja sille toivottiin jatkoa tulevinakin vuosina.

Heti koulujen alettua, to 14.8. oli vuorossa lasten yleisurheilutapahtuma Pirkkolan urheilupuistossa. Idea kisojen järjestämiseen saatiin Esko Vierikon lapsenlapselta. Yli 30 innokasta lasta osallistui kolmiotteluun lukuisten mittamiesten ja ajanottajien sekä laajan tukijoukon kannustaessa kentällä. Tilaisuus onnistui erinomaisesti, ja jatkoa luvattiin seuraavaksi vuodeksi.

Vuodesta 2007 lähtien toteutettu Lyhtyjen Yö pidettiin lauantai-illalla 23.8. Puropuistossa. Aiemmin päivällä Sampo-teatteri piti nukketeatteriesityksen ”Kolme pientä porsasta” Puropuistossa. Vaikka päivä oli sateinen, niin nukketeatteriesityksen kuin illan juhlankin aikana sää suosi. Nukketeatteriesitys onnistui erinomaisesti, ja yleisö seurasi sitä herkeämättä ja haltioituneena. Hallitus sai kiitoksia tällaisen koko perheen tilaisuuden järjestämisestä. Illan Lyhtyjen yöhön saapui jälleen runsaasti pirkkolalaisia. Tilaisuuden järjestelyt onnistuivat hienosti ja tarjoilut olivat erinomaisia. Onneksi varmuuden vuoksi pystytetyt pressukatokset osoittautuivat tarpeettomiksi. Musiikista vastasi perinteisesti Nuottikriisi sekä uutuutena nuorten muusikkojen joukko. Tilaisuus oli erinomaisen onnistunut, ja kaikki ikäryhmät ja monta sukupolvea oli edustettuna.

Pirkkolan perinteinen syksyinen katukirppis oli sunnuntaina 30.8. Paikalla oli runsaasti myyjiä, ja kirppisalueen laajentaminen Pirjontielle näytti onnistuneen. Erityisesti ihailtiin nuorten tekemiä ruokaherkkuja ja viiniköynnöstaimien myyntiä. Kiitokset kaikille osallistujille ja kirppismainosten jakajille.

Vuoden viimeinen tapahtuma oli Pirkkolan pikkujoulut, jotka järjestettiin pe 21.11.. Paikkana oli Maunulan puolella oleva Saunabaari, koska Lampuotilantien seurakuntatalo eli Seuris ei enää ollut käytettävissä. Paikalle saapui hieman aiempia vuosi pienempi osallistujajoukko, mitä saattoi selittää paikan vaihtuminen Saunabaariksi. Ilahduttavaa sen sijaan oli se, että paikalla oli runsaasti lapsiperheitä. Ulkona oli talvinen lumisade ja sisällä mukava jouluinen tunnelma. Puheenjohtaja Lasse Oila toivotti asukkaat tervetulleiksi ja kiitti vuodesta. Ohjelmaan kuului upeaa lapsiyhtyeen ja -kuoron musisointia, eko-ongintaa, herkkukoriarvontaa ja yhteislaulua. Lisäksi Sara Karjalainen esitti taustamusiikkia. Joulupukki vieraili myös paikalla ja jakoi lapsille lahjapusseja. Illan kruunasi upea jouluinen ateria. Tila koristeltiin joulun väreihin, tarjoiluista ja tilaisuuden ilmapiiristä saatiin mukavia kiitoksia, joten pikkujoulut järjestetään taas seuraavanakin vuonna. Toivottavasti tällöin pirkkolalaiset löytävät tiensä paremmin Saunabaariin.

Omakotiyhdistyksen mediana toimi Pirkkolan Sanomat, omat kotisivut sekä facebook-sivut. Lehden sisällöstä ja toimittamisesta vastasi lähinnä Silja Mentula apunaan mm. ”Puutarhapirkko” eli Catharine Hansten, puheenjohtaja Lasse Oila ja muut hallituksen jäsenet. Lehti jaettiin talkoovoimin hallituksen jäsenten ja Leena Vierikon toimesta tiekunnittain kaikkiin talouksiin yhteensä 217 kpl. Osa asukkaista ja muista kiinnostuneista seurasi sanomia myös yhdistyksen kotisivuilta. Lehti ilmestyi kuusi kertaa.

Sanomien osoite on pirkkola.helsinki@gmail.com. Yhdistyksen omat kotisivut toimivat Helkan sivuston alla osoitteessa www.kaupunginosat.net/pirkkola ja facebook-osoite on www.facebook.com/PirkkolanOmakotitaloyhdistys

Ville Pilviö toimi yhdistyksen mediavastaavana ja yhteyshenkilönä Helkaan, uudisti kotisivuja mm. parantamalla ulkoasua ja toimivuutta sekä käynnisti facebook-sivut.

Vuonna 2011 julkaistua Pirkkolan 70-vuotishistoriikkia ”Koti Pirkkolassa” myytiin vielä jonkin verran yhdistyksen tapahtumissa, ja myös hallituksen jäsenet myivät niitä. Historiikkien hinta oli 20 euroa.

Lipun salkoon Puropuistossa on liputuspäivinä nostanut Elias Taitto, häneltä on saatu myös sähkö Lyhtyjen Yöhön. Kiitos.

Vuoden 2013 lopulla Pirkkolan omakotiyhdistys ilmoittautui mukaan paikalliseen kehittämissuunnitteluun, ns. Kehrä-hankkeeseen, yhdessä Maunulan ja Pakilan seurojen kanssa. Varsinainen toiminnan aloittanut kokous oli 11.2.2014. Muutama hallituksen jäsen ja Esko Vierikko ovat osallistuneet erinäisiin Kehrätilaisuuksiin. Pitkin vuotta hallituksen kokouksissa etsittiin uusia mahdollisuuksia ja toimintaa Seurikselle, sen jälkeen kun oli käynyt ilmi, että seurakuntayhtymä tullee luopumaan Seuriksen vuokraoikeudesta. Keväällä Lisa Ressler-Gabrielsson yhdessä Heikki Pirhosen kanssa osallistui seurakuntayhtymän ja kaupungin välisiin neuvotteluihin Seuriksen tilanteesta. Seurakuntayhtymä päätti luopua Seuriksen vuokraoikeudesta, ja syksyllä Seuris oli myytävänä. Loppukeväästä Seurikselle tehtiin kuntokartoitus, ja osoittautui, että talon remonttikustannukset ovat suuruusluokka 600 000–1 000 000 € ja vuosittaiset käyttökustannukset 33 000–39 000 €. Ville Pilviö ja Lasse Oila naapureineen käynnistivät pirkkolalaisten vuoden yhteisen kunnostusprojektin: tonttien vesi- ja viemäriliittymien uusinnan. Mukaan liittyi kymmeniä taloja, jolloin hinta-arvot saatiin kohtuullisiksi. Hanketta ei saatu kaikilta osin valmiiksi vuoden aikana, joten työt jatkuvat keväällä 2015.

Hallitus kokoontui 9 kertaa mukavassa ilmapiirissä jäsentensä kodeissa.

Hallituksessa ovat olleet Lasse Oila (pj.), Paula Jaakkola (rahastonhoitaja), Anna-Maija (Annukka) Lampi (siht.,e), Cleo Mustonen (e), Lisa Ressler-Gabrielsson (varapj., e), Martti Passi, Marko Manninen (e), Ville Pilviö (e), Kati Panelius, Silja Mentula, Tapani Oksanen, Hanna Arvela-Sarén ja Annaleena Soult.

(e) erovuoroinen 2015 vuosikokouksessa

Alakategoriat

Pirkkolan Tapahtumakalenteri ja tärkeimmät vuositapahtumat

-

Kalenteri: