Pitäjänmäki-päivä lähestyy ja nyt on aika valmistautua osallistumiseen. Pitäjänmäki-seuran henkilöjäsenille ja myös muille pitskulaisille kirpputori- ja myyjäispöytien tuominen on ilmaista.

Yhteisöjäsenten ja muiden järjestöjen ja yritysten kanssa sovitaan sitten erikseen. Monet ovat jo tulemassa mukaan mutta muitakin mahtuu!

Tehdään yhdessä tämän vuoden Pitäjänmäki-päivästä entistä enemmän Pitskun näköinen!

Jan Furstenborg, Pitäjänmäki-seuran puheenjohtaja.

Pitäjänmäkipäivä ennakkoesite s

 

JP Muistipiiri 03xsMuistipiirin väkeä Kokkokallion laella. Kuva Jussi-Petteri Lappi.

Tämän kevään viimeisen Pitäjänmäki muistelee - tapaamisen ohjelmassa oli kävelyretki Reimarlan länsiosiin tiistaina 22.5.2018. Kävely suuntautui mm. Knuutintien, Henrikintien, Kyläkirkontien, Sylvesterintien, Konalantien ja Kokkokalliontien alueille. Jyrkinkallion lähellä myös käytiin sekä Kokkokallion laella. Kesäinen sää suosi kävelyretkeä, jonka päätteeksi kahvit nautittiin Konalantie 10:ssä Pitäjänmäen työväenyhdistyksen kerhotilassa.

JP Muistipiiri 01xsKulttuurikirkon edessä pysähdyttiin hetkeksi juttelemaan nuorempien pitskulaisten kanssa. Kuva: Jussi-Petteri Lappi

Pitäjänmäki muistelee - toiminta käynnistyi syksyllä 2004 ja on jatkunut keskeytyksettä siitä saakka. Toiminnan tarkoituksena on kerätä monipuolisesti muistitietoa ja valokuvia Pitäjänmäestä ja sen historiasta.

Pitäjänmäki muistelee - tapaamisten vakiokävijöihin kuuluu lapsuutensa ja nuoruutensa Pitäjänmäessä viettäneitä tai alueella pidempäänkin asuneita. 

JF muistipiiri 01xsTällä kertaa käveltiin Pitäjänmäen Reimarlassa josta monella mukana olijalla on paljon muistoja. Kesäinen sää todella suosi kävelijöitä. Kuva: Jan Furstenborg

Toivotamme kaikki Pitäjänmäen historiasta ja muutenkin alueesta kiinnostuneet sekä uudemmatkin pitäjänmäkeläiset lämpimästi tervetulleeksi mukaan toimintaan, joka jatkuu uusilla tapaamisilla jälleen alkusyksyllä 2018.

Pitäjänmäki muistelee - nettisivut löytyvät osoitteesta pitajanmakimuistelee.com

Teksti: Jussi-Petteri Lappi

 

ea kisat voittajat

Punaisen Ristin ensiapuryhmien vapaaehtoiset kilpailivat lauantaina ensiavun suomenmestaruudesta Turussa. Aikuisten sarjan voitti SPR Helsinki-Uudenmaan piirin Länsi-Helsingin osaston joukkue.

Joka kolmas vuosi järjestettäviin kisoihin osallistui tänä vuonna yli 100 kilpailijaa 25:ssa joukkueessa eri puolilta Suomea.

Kilpailussa on neljä sarjaa. Varhaisnuorten (7–12 v.) suomenmestaruuden voitti Tohmajärven osaston joukkue Savo-Karjalan piiristä ja nuorten sarjan (13-18 v.) voiton vei Nokian osaston joukkue Hämeestä. Ensiauttajaparien suomenmestaruuden otti Turun osaston joukkue.

SM-kisoihin osallistuvat joukkueet koostuvat Punaisen Ristin vapaaehtoisista ensiapuryhmistä, jotka harjoittelevat säännöllisesti ja päivystävät erilaisissa yleisötapahtumissa. Aikuisten sarjan suomenmestaruuden voittanut joukkue pääsee seuraavana vuonna edustamaan Suomea ensiavun EM-kisoihin.

Kisarastien teemana liikenneonnettomuudet

Turun keskustassa käydyssä kilpailussa joukkueet kiersivät rasteja, joille oli lavastettu haastavia liikenneonnettomuustilanteita. Rasteilla muun muassa elvytettiin elotonta ja autettiin sairaskohtauksen saanutta ihmistä.
 
Aikuisten ja ensiauttajien sarjassa kilpailijat joutuivat osoittamaan ensiaputaitonsa 13 potilaan suuronnettomuustilanteessa, jossa onnettomuuden uhrit täytyy luokitella nopeasti avun tarpeen mukaan.
 
– Kilpailun taso oli todella korkea. Tilanteet olivat haastavia, mutta voittajajoukkueet suoriutuivat tehtävistä varmoin ottein. Olen todella ylpeä Punaisen Ristin vapaaehtoisten osaamisesta, kertoo kilpailujärjestäjä Minna Rautanen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiristä.
 
Kisasuoritukset sekä kisaan valmistautuminen valmentavat samalla ensiapuryhmiä yleisötilaisuuksien ensiapupäivystyksiä varten ja ylläpitävät Punaisen Ristin auttamisvalmiutta koko maassa. Rasteilla ryhmät saivat arvokasta tietoa omien taitojensa kehityskohteista.
 
– Ensiaputaitoja täytyy harjoitella jatkuvasti, jotta tositilanteessa pystyy toimimaan määrätietoisesti, Rautanen muistuttaa.
Punaisen Ristin vapaaehtoiset ensiapuryhmät päivystävät vuosittain lähes 3000 tapahtumassa ja antavat ensiapua noin 15 000 ihmiselle.

SPR:n Länsi-Helsingin ensiapuryhmä on pitäjänmäkeläisille tuttu myös tämän kevään Strömbergin leikkipuiston vappujuhlista ja Pitäjänmäki-seuran koskitapahtumasta. Syyskuun Pitäjänmäki-päivänä on ryhmä tietysti jälleen paikalla.

https://www.punainenristi.fi/uutiset/20180618/ensiavun-suomenmestaruus-helsinkiin

 

Pitäjänmäki on perinteitä ja historiaa täynnä vaikkei sitä heti muomaisikaan. Niin vihreää ja rauhallista, ja kuitenkin aivan Helsingin keskustan tuntumassa.

Marttilan-Reimarlan Nuolipuistossa oli aika käytännöllisesti katsoen pysähdyksissä toukokuisena viikonloppuna 2018. Kymmenet arkeologit, useimmat harrastajia, etsivät tiiviisti ja innokkaasti esineitä ja jälkiä joita kivikauden kyläläiset jättivät tänne noin 5,000 vuotta sitten.

Kaivuut sijoittuivat kukkulalle aivan leikkipuiston kupeessa. Aikoja sitten se oli ollut pieni saari jonne läheisen kylän ihmiset tulivat hylkeenpyyntiin ja muhin toimiin. Siihen aikaan maa oli alempana, sinne painuneena jääkauden paksun ja painavan jääpeitteen voimasta. Suurin osa Pitäjänmäestäkin oli veden peitossa.

Jan Fast 01xs

Johtava suomalainen arkeologi Jan Fast toteutti kaivausprojektia tällä samalla paikalla jo 15 vuotta sitten. Hän siis tiesi mitä odottaa. Jo suunnitteluvaiheessa hän kertoikin minulle että ongelmaksi saattaa itse asiassa tulla se että löydetään liikaa esineitä. Tämä vahvistuikin tänään ja selvästi hyvin iloisena hyvästä tuloksesta hän huokasi ja sanoi jo miettivänsä seuraavaa vaihetta jolloin hän työtovereineen aloittaa löytöjen puhdistamisen ja luetteloimisen.

Useimmat löydöt olivat saviesineiden siruja mutta myös muita todella mielenkiintoisia esineitä löytyi. Näihin kuului muutama nuolenkärki joista yksi on todennäköisesti tullut jostakin kauempaa, ehkä nykyisestä Baltiasta tai Ruotsista. Esiin kaivettiin myös meripihkaa ja suuremmasta kallionpalasta löydetyt jäljet saattavat merkitä että kiviä lämmitettiin siellä esimerkiksi hylkeenrasvan sulattamiseksi.

Myönnän etten paljoa näistä tiedä mutta näin sen ymmärsin kun keskustelin siellä paikan päällä.

Nuolipuisto kivikausi 04xs

Meille pitäjänmäkeläisille näiden tieteentekijöiden - niin ammattilaisten kuin harrastajien ja opiskelijoidenkin - työn seuraaminen oli hieno kokemus. Projektillaan he auttavat myös meitä näkemään osia alkuhistoriastamme. Monet pitskulaiset kävivätkin paikalla ja kaikki saivat ystävällisen vastaanoton ja erinomaisen opastuksen kaivuuryhmältä. Jotkut heistä olivat jopa olleet mukana ensimmäisissä kaivauksissa vuosituhannen vaihteessa.

Myös Pitäjänmäki-seurana tulemme ilman muuta jatkamaan nyt alkavaa yhteistyötä Jan Fastin ja hänen tiiminsä kanssa. Pitäjänmäki-päivillä 9 syyskuuta 2018 tullaankin esittelemään sekä tätä projektia että arkeologista tutkimusta yleisemminkin. Toivottavasti saamme ensi vuonna jatkoa tälle Nuolipuiston projektille.

Pitäjänmäki yhdistää vanhat kylät ja uudet asuinalueet, perinteikkäät teollisuusalueet ja Helsingin piilaakson korkean teknologian toimintoineen. Kaikille meille on sekä miellyttävää että tärkeää nähdä kuinka kauas asuinseutumme historia ulottuu ja kuinka syvällä yhteisömme juuret ovat maamme syntyvaiheissa.

Tämän vuoden kaivaukset Pitäjänmäen Nuolipuistossa olivat osa Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston (Arbis) laajaa kurssitoimintaa.

On tärkeää muistaa että arkeologiset kaivuut ovat luvanvaraisia ja ammattilaisten vastuulla. Laki kieltää ankarasti kaiken omaehtoisen kaivamisen myös tällä Pitäjänmäen Nuolipuiston alueella. Jos haluaa mukaan tähän mielenkiintoiseen toimintaan niin oikea tapa on ottaa yhteyttä arkeologian harrastajien järjestöön. Tämän voi tehdä esimerkiksi heidän Facebook-sivunsa kautta - https://www.facebook.com/Arkeologian-harrastajat-ANGO-ry-1…/ - joka hieman vanhentuneenakin tarjoaa mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa.

Jan Furstenborg