Puistola Luonto

Helsinki-päivän perinteinen yölaulaja-linturetki järjestettiin 12.6.2012 klo 22 alkaen. Retkellä kierrettiin kävellen Malmin kenttäalue, lähtöpaikkana lentokenttää kiertävän ulkoilupolun parkkipaikka. Osanottajia oli runsaat 70 henkilöä. Ornitologiasiantuntijana toimivat Ilkka Lyytikäinen ja Markku Varhimo.

Runsaasti lintuhavaintoja saatiin (yht. 18) Satakielten lukumäärä oli 10.

Retken järjestäjä Puistola-Seura oli hoitanut matkan varrelle kahvitarjoilun ja elävää musiikkia. 

 Lue myös artikkeli satakielikierrosperinteestä uusimmasta Puistolan alueoppaasta.

Tuula Nyström  kertoi siilien suojelusta ja hoidosta Puistolan kirjastossa ke 27.5. 2009 järjestetyssä tilaisuudessa.

Nyström kiinnostui joitakin vuosia sitten siileistä ja ryhtyi pulaan joutuneiden pikkunisäkkäiden vapaaehtoisauttajaksi. Näin hänestä kehkeytyi hyvä siilien tuntija. Nyt hän on tehnyt aiheesta kirjan yhdessä toisen siiliauttajan kanssa.

Esitelmässään  Tuula Nyström ilmaisi huolensa siilien määrän vähenemisestä koko maassa, pohti syitä siilien elinehtojen vaikeutumiseen ja sitä, miten siilien elämää voitaisiin tukea.

Tietoa siileistä voi hakea Siili kiikarissa -verkkosivustolta.

Teosta Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito ( Tuula Nyström ja Tuula Kinnunen) on saatavana kirjakaupoista ja kirjastosta.

Kalkkikalliolle Vantaan puolelle on tullut luonnonsuojelualue ja Vantaa aloittaa siellä polkuverkoston parantamisen. Puistola-Seura on jättänyt ehdotuksen myös Kalkkikallion Helsingin puoleisen osan vahvistamisesta luonnonsuojelualueeksi.

Keväällä lumien sulamisen jälkeen näihin on mahdollista törmätä täällä kotinurkillakin.

Heikinlaaksolainen luonnonystävä löysi ojatyömaalta kauniita ja erikoisia kiviä. Hän päätti selvittää niiden alkuperää. Helsingin Kaupunginkirjaston "Kysy mitä vain" -palvelu neuvoi häntä asiassa eteenpäin.

Helsingin kaupungin Ympäristökeskuksen sivuilta löytyy opas, jossa selvitetään Helsingin alueiden luontoon liittyviä ominaispiirteitä. Katso tarkemmin:

Helsingin eläimistä on koottu verkkonäyttely, jossa on nähtävänä Puistolassakin tuttua eläinkantaa.

Puistolan pohjoispuolella Vantaalla, aivan Helsingin rajan pinnassa oleva Kalkkikallion maasto on luonto-olosuhteiltaan monipuolinen. Sen eteläpuoleiset rinteet ja niiden aluset ovat kalkkipitoisen maaperänsä johdosta rehevää lehtoa. Kalliorinteet edustavat tyypillistä karua kalliomaastoa. Kaiken kaikkiaan alueen kasvillisuus on rikasta ja myös harvinaisia kasviesiintymiä on löydetty useita. Tästä lähemmin Ilkka Uotilan esitelmässä ( Pohjoismainen luonnonkukkien päivä 13.6.2004). 

Yhteistyössä