Maatiainen ry on valinnut Helsingissä sijaitsevan Ruskeasuon siirtolapuutarhan Vuoden 2018 kulttuuriympäristöksi

 maatiainen tiedote 32018 Ruskeasuo

Valinnan perusteena ovat alueen merkittävät kulttuurihistorialliset ja maisema-arvot sekä Ruskeasuon siirtolapuutarhayhdistyksen jäsenten aktiivinen toimiminen Ruskeasuon siirtolapuutarhan ominaispiirteiden säilymiseksi sekä siirtolapuutarhaviljelyn perinteen eteenpäin välittämiseksi.

Ruskeasuon siirtolapuutarha, kuten jokainen Helsingin yhdeksästä siirtolapuutarhasta, on merkitty yleiskaava 2002:ssa kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta arvokkaaksi viheralueeksi.

Vuonna 1918 perustettu Brunakärr koloniträdgård (Ruskeasuon siirtolapuutarha) on Helsingin ensimmäinen ja Suomen vanhin alkuperäisellä paikallaan sijaitseva siirtolapuutarha. Siirtolapuutarha-aate tuli Suomeen suoraan Saksasta tai Tanskan ja Ruotsin kautta 1900-luvun alussa. Siirtolapuutarhoilla oli perustamisaikanaan merkittävä sosiaalinen tehtävä kasvavan kaupungin vähävaraisille perheille tarkoitettuna mahdollisuutena vapaa-ajan viettoon ja puutarhaviljelyyn. Erityisesti sota- ja pula-aikana niiden merkitys osana kaupunkilaisten ruokahuoltoa korostui.

Ruskeasuon siirtolapuutarha-alueen omistaa Helsingin kaupunki, joka on vuokrannut

maa-alueen Brunakärr koloniträdgårdsförening rf:lle (Ruskeasuon siirtolapuutarhayhdistys ry:lle) vuoden 2026 loppuun saakka. Ruskeasuolla on tänä päivänä 115 palstaa ja mökkiä, joista yksi on museomökki. Palstat ovat kooltaan 135–680 m2 keskikoon ollessa noin 340 m2 . Mökin omistajat eli yhdistyksen jäsenet vuokraavat palstansa yhdistykseltä, joka hallinnoi aluetta. Yhdistyksen virallinen kieli on ruotsi.

Ruskeasuon siirtolapuutarha on säilyttänyt alkuperäisen luonteensa pienine mökkeineen sekä vaihtelevan kokoisine palstoineen, vaikkakin alue on pienentynyt kaupungin tarpeiden mukaan. Alue on puutarha-arkkitehti Bengt Schalinin vuonna 1918 laatiman suunnitelman mukaan jaettu suorakulmaisiin palstakortteleihin puutarhamökkien sijaitessa käytäviltä katsoen aina palstan takareunassa, jotta puutarha avautuisi käytävälle ja ohikulkijoiden katseille. Valtaosa viehättävistä puutarhamajoista eli mökeistä on alkuperäisiä ja

rakennettu ennen 1950-lukua arkkitehti Runar Finnilän piirtämien viiden erilaisen tyyppimökin mukaan, tosin monet ovat vuosien aikana eri tavoin laajennettuja. Kaupunki säätelee rakentamista sekä palstojen käyttöä ja hoitoa ohjeilla ja säännöillä, joita yhdistyksen omat ohjeet täydentävät.

Pikku puutarhojen tilarakenne noudattaa puutarhasuunnittelija Elisabeth Kochin 1920- ja 1930-luvuilla laatimia mallisuunnitelmia.   Kuva: Camilla Rosengren

Suurimmassa osassa palstojen puutarhoista on säilynyt piirteitä niiden alkuperäisistä suoralinjaisista muodoista puutarhasuunnittelija ja -neuvoja Elisabeth Kochin esittämien istutus- ja sommitteluperiaatteiden mukaisesti. Yleiseltä käytävältä johtaa suora, perennapenkkien rajaama polku mökille, mökin lähellä on pensailla tai köynnöksillä suojattu istuinryhmä. Puutarhan vanhasta ruutujaosta on luovuttu vain uusien mökkien kohdalla. Monella palstalla viljellään edelleen vihanneksia ja juureksia, joskin monivuotiset kukkakasvit eli perennat, kesäkukat ja nurmikot ovat vallanneet alaa palstojen pinta-alasta. Valtaosa kasvillisuudesta on tyypillistä 1900-luvun puolivälin lajistoa, mutta vielä vanhempia perinteisiä lajeja näkyy kaikkialla. Arvokkaimpia ovat esimerkiksi alkuperäiset omenapuut, joista monet ovat edelleenkin hyväkuntoisia ja satoisia.

Tänä vuonna sata vuotta täyttävä Ruskeasuon siirtolapuutarha elää edelleen aktiivista elämää tarjoamalla sen mökinomistajille ja heidän perheilleen puutarhanhoitoa ja rentoutumista sekä sosiaalista kanssakäymistä. Vierailijoille se antaa mahdollisuuden virkistäytyä nauttimalla lähes kaupungin keskustassa sijaitsevasta idyllisestä puistoalueesta, jonka käytävillä ja muilla yleisillä alueilla voi liikkua vapaasti Nauvontien pääportin aukioloaikoina. Ruskeasuon siirtolapuutarhan yhteisöllisyys ja vanhat perinteet jatkuvat yhä muun muassa talkoopäivien, jäseniltojen ja kaikille avoimen jokavuotisen kesäjuhlan merkeissä.

Valitsemalla vuosittain Vuoden perinnemaiseman / kulttuuriympäristön Maatiainen ry haluaa kiinnittää huomiota arvokkaisiin suomalaisiin kulttuurimaisemiin sekä edistää niiden säilymistä.

Maatiainen – Det lantliga kulturarvet ry on valtakunnallinen yhdistys, joka pyrkii säilyttämään vanhat viljely- ja koristekasvit sekä alkuperäiset kotieläinrodut eli maatiaiskasvit ja -eläimet.

Lisäksi yhdistys vaalii kulttuurimaisemia.

Lisätietoja:

Pj. Kristina Virtanen, Brunakärr koloniträdgårdsförening rf

kristina.virtanen@hel.fi

puh. 044 0240044

Juhlatoimikunnan pj. Ann-Mari Estlander, Brunakärr koloniträdgårdsförening rf

ann-mari@estlander.net

puh. 040 5932329

Perinnemaisemavastaava Leena Saario, Maatiainen ry

leena.saario@welho.com

puh. 041 5457387

Myös kuvatiedustelut. Kuvien paino-originaalit lähetetään pyydettäessä.

Toiminnanjohtaja Maija Manninen, Maatiainen ry

toimisto@maatiainen.fi

puh. 044 0457317

ruskeasuo seura logo

Kurki Erra Ruskeasuo

Hyvä naapuri, liity Ruskeasuo-Seuraan!

Nyt on uusien avausten aikaa. Haastamme sinut, hyvä ruskeasuolainen, antamaan panoksesi alueemme kehittämiseen ja liittymään Ruskeasuo-Seuraan!

Ruskeasuo-Seura toimii ja vaikuttaa alueen ja sen asukkaiden hyväksi: valvomme asukkaiden etua, järjestämme tapahtumia ja retkiä, vaikutamme viranomaisiin, luomme yhteyksiä naapurialueisiin ja julkaisemme Ruskeasuolla tapahtuu –lehteä.

Liittymällä olet mukana rakentamassa Ruskeasuosta unelmien asuntoaluetta:

Avointa, yhteisöllistä ja asukkaidensa näköistä.

Miten liityt?

Maksa 10 euron jäsenmaksu tilille:

FI51 6601 0003 5843 56, Ålandsbanken.

Taloyhtiön kannatusjäsenmaksu on    

30€.

Muistathan laittaa viestikenttään yhteystietosi (myös muuttuneet), jotta voit varmistaa lehtesi kotiinkuljetettuna.

Pienellä asuinalueella on jokaisella

jäsenellä suuri merkitys!

Liity meihin ja vaikuta!

   

 

Seuran esittely

RUSKEASUO-SEURA ry. on perustettu 27.9.1953 ja se on lisätty yhdistysrekisteriin 30.6.1955. Sen päätarkoituksena on viihtyvyyden säilyttäminen ja lisääminen Ruskeasuon alueella mm. tekemällä esityksiä kaupungin päättäville elimille. Seura toimii alueen ja sen asukkaiden hyväksi.

Tätä toimintaa voi tukea liittymällä jäseneksi ja tulemalla toimintaan mukaan. Pienellä asuinalueella jokaisella jäsenellä on suuri merkitys.

Maksa 10 euron vuosittainen jäsenmaksu yhdistyksen tilille: Ålandsbanken FI51 6601 0003 5843 56.Muista kertoa myös nimesi ja osoitteesi, niin saat kotiin kannettuna Ruskeasuolla Tapahtuu -lehden kaksi kertaa vuodessa.

Seura on HELKAn eli Helsingin kaupunginosayhdistysten liiton ja Suomen Kotiseutuliiton jäsen.

Järjestämme erilaisia tapahtumia: 25.8.2018 iltapäivällä nautimme yhdessäolosta piknikillä Ratsas/Kurkipuistossa alueen muiden toimijoiden kanssa. Ota yhteyttä matti.hirvola@gmail.com tai mia.malm@evl.fi, jos haluat olla mukana järjestämässä.

Olemme retkeilleet koko perheen voimin ja nauttineet mm. teatteriesityksistä Ruskeasuon seurakuntakeskus Rastissa ja Lahden kaupunginteatterissa. Marraskuussa järjestämme perinteisesti nukketeatterin lapsille.

Seuraa ajankohtaista palstaa täällä kaupunginosat.net/ruskeasuo tai Facebookissa ryhmissä Ruskeasuo ja Ruskeasuo-Seura.

Taustatietoja asuinalueesta

Wikipedia Ruskeasuo

NIMI SÄHKÖPOSTIOSOITE PUHELINNUMERO
Jyrki Erra, puheenjohtaja jyrki.erra (at) welho.com 050 3003068
     
     

Taina Toijala

Rahastonhoitaja

taina.toijala (at) suomi24.fi  050 5968797
     
Taina Haavisto taina.haavisto (at) elisanet.fi 050 3660906
   

Matti Hirvola      Varapj.

 

matti.hirvola (at)gmail.com 0400 764518

Mirja Hietala (2018)

Hanna Larjavaara

mirja.j.hietala (at) gmail.com

hannalarjavaara (at) hotmail.com

 
Mia Malm mia.malm (at) evl.fi 050 3877220
Sihteeri    
Mikael Tikkanen mikael.tikkanen (at) orton.fi 0400 474661
     
Pentti Tirkkonen pentti.tirkkonen (at) welho.com 050 4343873
     

Jyrki Erra esittelee Lankarullakioskialoitteen 1222018 ruskeasuo

Hyvää kevättä kaikille ruskeasuolaisille ja kaikille Ruskeasuon ystäville!

Ruskeasuo-Seuran vuosikokous pidettiin 12.2.2018 Ruskeasuon seurakuntakeskus Rastilla. Seuran puheenjohtajana jatkaa Jyrki Erra. Oheisessa kuvassa hän esittelee Ruskeasuo-Seuran asukasaloitetta lankarullakioskin siirtämisestä Mannerheimintien (Teboil) kulmasta Ratsas/Kurkipuistoon.

Seura on tehnyt myös mm.esityksen HSL:lle raitiovaunu 3:sen lähtöpysäkin lisäämisestä Kuusitien alkuun (nyt Jalavatie).

Johtokunnassa uusina jäseninä 2018 aloittavat Hanna Larjavaara ja Mirja Hietala. Tervetuloa!

Käy sinäkin allekirjoittamassa lankarullakioskin siirtoaloite Rastilla, vaikka Meilahden seurakunnan 3€ lounaalla perjantaisin klo 11.30-13.00. Teemme kuntalaisaloitteen allekirjoitusmahdollisuuden myös verkon välityksellä. Molempi parempi!

Ruskeasuolla tapahtuu -lehti ilmestyy myös tänä vuonna keväällä ja loppusyksyllä. Varmista lehtesi kotiinkanto maksamalla jäsenmaksu á 10€ ja laita maksuusi myös osoitteesi. Jäsenmaksutilimme on:

FI51 6601 0003 5843 56, Ålandsbanken.

Etsimme paikallisia ilmoittajia kotiinkannettuun lehteemme; ota yhteyttä jyrki.erra (at) welho.com - niin olet mukana tukemassa mm. lankarullakioskin uutta esteetöntä elämää Ruskeasuolla.

Myös jos haluat ilmoittaa täällä Helsingin kaupungin Ruskeasuon sivuilla:
Ota yhteyttä jyrki.erra (at) welho.com ilmoituksesta lehteemme. Tällä hetkellä ei ole mahdollista ottaa erillistä maksullista mainontaa kaupunginosat.fi sivullemme.

Kuva ja teksti: Aira Rusanen

nuket pieni

 

”Elämässä ei ole mitään muuta pysyvää kuin tilapäinen laituri”


Lauantaina 27.1.2018 meillä oli ilo nauttia ”Junantuomaa”-näytelmästä, laulusta sekä Mari Kätkän haitarin ja Sari Mällisen sahan soitosta Ruskeasuon seurakuntakeskus Rastilla.
Sari Kemistä ja Mari Kokkolasta; molemmat merenrannalta, kertoivat meille muistumia tuulesta ja satamasta, kielestä ja murteista. Sari kuljetti meitä tarinassa käsinukkien kanssa: miten Annasta tuli junatuoma kitteeläinen? Alussa olimme junassa käymälässä käymättä ja asemalla oli Toivo Talikon kanssa vastassa. Lopussa ”me olimme tähelliset: Anna ja Toivo. En vaihtaisi pois. Olen osa sinua”.
”Elämässä ei ole mitään muuta pysyvää kuin tilapäinen laituri”. Junantuomaa näytelmässä mietittiin muun muassa sitä "miten juurrutamme itsemme? Ja miten olemme eksyksissä, milloin mitenkin, sekoamme sanoissa ja teoissa? ”
Sen verran minussa on muistumia vuonna 1975 ensimmäisen kerran Helsinkiin junantuomasta Riistaveden tytöstä, että tunnistin itseni huutamasta Sarin lailla veivattavasta auton ikkunasta ”bussit on lakossa” ja samaan aikaan oman poikani, syntyjään hesalaisena valuvan penkin alle pienessä autossa karjuen: ”AJA, AJA!”

Marjatta veitonmaki Staf Anita Lindroos odottavat pieni

Marjatta Veitonmäki-Staf ja Anita Lindroos Rastilla ennen näytelmää mukavissa keskusteluissa

Mari Katka Sari Mallinen pieni

Ihanat junantuomat Mari Kätkä ja Sari Mällinen. Kiitos! Vielä 12.2. vuosikokouksessamme ruskeasuolaiset kiittivät näytelmästänne ja sen mukanaan tuomasta iloisesta naurusta. Kiitos!

Kuvat ja teksti: Aira Rusanen

Rakkaat Tuula, Maisa ja Essi

Me lähdemme elämästä
emmekä kuitenkaan lähde.
Me elämme edelleen kaikessa,
mitä olemme tehneet.
Kaikki, mitä olemme ajatelleet,
sanoneet ja olleet,
jää elämään ja valaisee toisten teitä.
Me kuolemme,
emmekä kuitenkaan kuole,
vaan elämme niiden sydämissä,
jotka ovat rakastaneet meitä.
-Martti Lindqvist

Rakkaudella muistaen johtokunta

 vartioIMG 6456MV MariannaStolbow

Kuva: Marianna Stolbow

Tunti ja 15 minuuttia meni kuin siivillä Vartion elämänkäänteitä ”sanojen kautta” katsellessa ja kuunnellessa. 11.9.2014 Marja-Liisa Vartio olisi täyttänyt 90 vuotta ja tällä näytelmällä juhlistettiin silloin hänen merkkipäiväänsä.

Hänen olivat sanat

Teatteriesitys Marja-Liisa Vartion elämästä nähtiin Ruskeasuon seurakuntakeskus Rastissa lauantaina 28.1.2017.

Elisa Salon ja Eero Ojalan tähdittämä näytelmä vei mukanaan intohimoisen ihmisen elämään ja runoihin. Näytelmä perustuu Vartion nuoruuden päiväkirjoihin, proosatuotantoon ja lyriikkaan.

 Meitä oli 60 ruskeasuolaista katsomassa ja nauttimassa Vartion elämänkerrasta ja runoista mm. esikoiskokoelmasta Häät (1952) ja seuraavana vuonna ilmestyneestä runokokoelmasta Seppele.

   

 

Kaikki naiset näkevät unia

WP 000818 Vartio AiraRusanen2812017

Kuva: Aira Rusanen ”Hänen olivat sanat” 28.1.2017 esityksestä

Marja-Liisa Vartio on ajankohtainen myös tänä vuonna, sillä hän on mukana ”101 kirjaa”-sivustolla:

www.yle.fi/kirjojensuomi

Tälle sivustolle toimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Vartion Kaikki naiset näkevät unia on vuoden 1960 teos. Lue, kuinka maa ja ihmiset ovat muuttuneet aikojen saatossa.

 Aira Rusanen

   

Ruskeasuo, Tenholantie 10 ja 12 asemakaavan muutos

Asemakaava 2015-007624

Tenholantie 12:n tontille rakennetaan kolme uutta asuinkerrostaloa purettavan toimitilarakennuksen tilalle. Viereisen tontin asuntolarakennus muutetaan asuinkerrostaloksi ja säilytettävän sairaalarakennuksen suojelumääräystä ajanmukaistetaan.

Hankkeesta vastaa:
Arkkitehti Marina Fogdell, puhelin 310 64271

http://kartta.hel.fi/Applications/hanke/showplan.aspx?sour=haku&id=2015-007624&map=yes

Osta omaksesi Ruskeasuon tunnuslinnun kuvalla varustettu kurkimuki; kotiin, mökille, lahjaksi, tuliaiseksi!

Muki on poltettua ja lasitettua keramiikkaa, tilavuus 0,33l. Kuva säilyy parhaiten käsin pestessä, mutta saattaa himmetä konepesussa ajan myötä. Muki kestää mikroaaltouunissa käytön. Hinta 10€.
 
 
Design ja kuva: Jyrki Erra
 
Ruskeasuo muki pienikoko
 
Kurkimukia ja muita Ruskeasuo-Seura ry:n tuotteita on jälleen saatavana syyskuussa 2017. Hyvää kesää!

Kuva polulta metsään päin: Jyrki Erra keväällä 2016

WP 20160414 08 41 35 Smart

Kuva Ruskeasuolle päin : Mia Malm keväällä 2016

Uusi kavelytie MiaMalmin kuva2016

Alakategoriat