Helsinki käyttää 4,4 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen. Lokakuussa 2019 kaikki tänä vuonna 12 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat helsinkiläiset saavat äänestää kaupunkilaisten tekemistä OmaStadi-suunnitelmista. Kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet suunnitelmat.

Tapahtumassa saat lisää tietoa äänestämisestä ja apua verkossa tapahtuvaan äänestämiseen. Pääset myös äänestämään ilman pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Mukaan tarvitset kuvallisen henkilötodistuksen!

Lämpimästi tervetuloa!

Terveisin Puistolan palvelutalon väki ja koillisen stadiluotsi

Lisätietoja: https://omastadi.hel.fi/

Outi Rissanen
Stadiluotsi I Koillinen suurpiiri[cid:image005.jpg@01D333C3.8C497520]

Kaupunginkanslia / Viestintäosasto
Osallisuus ja neuvonta / Alueosallisuus

PL 21 (Aleksanterinkatu 22-24, 00100 Helsinki)
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
outi.rissanen@hel.fi<mailto:outi.rissanen@hel.fi>; 040 596 95 74
fb: Stadiluotsi Outi Rissanen
hel.fi/osallisuusmalli
omastadi.hel.fi

Kaupunki on myöntänyt suurpiireille määrärahan, jonka käytöstä Helsingin asukkaat voivat äänestää lokakuussa. Alueilta koottiin keväällä kehittämisehdotuksia. Jatkoon pääsivät sellaiset suunnitelmat, jotka kaupunki katsoi toteuttamiskelpoisiksi.

Tapulikaupungin osalta äänestykseen eteni kaksi suunnitelmaa: 1) Tapulikaupungin puistoihin vehreyttä ja toimivuutta sekä 2) Tapulin asukastila.

Voit äänestää 1.- 31.10. 2019 pankkitunnuksilla ja mobiilivarmenteella OmaStadi -palvelussa tai käydä äänestämässä Malmin kirjastossa TORSTAISIN klo 15-18 tai keskustakirjasto Oodissa. Muista ottaa henkilöllisyystodistus tai passi mukaasi.

Äänestettävät suunnitelmat löydät OmaStadi -palvelusta ja myös sähköinen äänestäminen tapahtuu siellä (vihreä palkki sivun ylälaidassa, teksti "Täältä pääset äänestämään") https://omastadi.hel.fi/processes/omastadi-koillinen/f/106/.

Ohessa Tapulikaupunkia koskevien suunnitelmien tiivistelmät:

Suunnitelman nimi: Tapulikaupungin puistoihin vehreyttä ja toimivuutta

Tapulikaupungin viihtyisyyttä ja tietoutta alueesta vahvistetaan. Viihtyisyyttä vahvistetaan istuttamalla puita ja tuomalla penkkejä ulkona oleiluun.

Alueen kulttuurihistoriaa tuodaan paremmin näkyväksi tuomalla Sikalanmäen tornin viereen taulu, jossa kerrotaan paikan historiasta. Tapulikaupungin kerroastaloalue on rakennettu valtion sikataloudellisen koeaseman pelloille. Koeasema toimi Sikalanmetsän vieressä vuosina 1926-1968. Historiasta on hyvä kertoa nykyasukkaille.

Lisäksi Sikalanmetsässä olevaa pientä mäkeä, jota lapset käyttävät talvisin pulkamäkenä, hieman korotetaan liukuvauhdin lisäämiseksi sekä muotoillaan siten, että liuku ohjautuu turvallisesti nurmikolle eikä Palovartijantielle.

Päiväkoti Mintun pihalle istutetaan kolme isoa, lapsille varjoa antavaa puuta. Yksi hopeapaju istutetaan Palovartijantien ja Tapulikaupungin risteyksessä olevalle nurmialueelle. Kolme hopeapajua istutetaan Medialukion ja Puistolan mailapelikeskuksen pysäköintipaikkojen väliselle viheralueelle. Kolme hopeapajua istutetaan Tapulin leikkipuistoon.

Myös Ajuripuistoon sijoitetaan nimikyltti ja lisää penkkejä. Ajurinpuisto on saanut nimensä vasta vuonna 2018. Nimeä ei ole merkitty lainkaan maastoon, joten moni ei tiedä, että puistolla on nimi.

Tapulikaupungin viihtyisyys lisääntyy kun viheralueilla on mahdollista oleilla penkkien lisääntyessä. Puut elävöittävät ympäristöä ja sitovat saasteita.

Suunnitelman nimi: Tapulin asukastila

Kehitetään Tapulikaupunkiin yhteisöllistä toimintaa. Kaupunki palkkaa vuodeksi koordinaattorin kartoittamaan mahdollisuudet asukastalon perustamiseen sekä myöhemmin asukastalotoiminnan avaamiseen. Koordinaattorille varataan budjettia myös asukastalon vuokraamiseen, kunnostamiseen ja toimintojen aloittamiseen. Asukastila vahvistaa alueen yhteisöllisyyttä luomalla tilan erilaisten ihmisten kohtaamiselle.

Erilaisten ihmisten kohtaamisten mahdollistaminen -kotouttamisen edistäminen -syrjäytymisen ehkäiseminen -yhteisöllisyyden lisääminen -osallisuuden ja sosiaalisen pääoman kasvattaminen -kulttuuritoiminnan vahvistaminen -alueellisen hyvinvoinnin lisääminen -yhteisöllisten työtilojen tarjoaminen.

 

 

 

Uutista päivitetty

6.10.2019 klo 18:46 (sähköinen äänestäminen tapahtuu OmaStadi -palvelussa, puiden istutuspaikat lisätty)

2.10.2019 klo 22:48 (äänestäminen sähköisesti mahdollista, lisätty ilmaisu "suunnitelman nimi")

Tapulikaupungin, Puistolan ja Heikinlaakson asukkaille torstaina 31.10.2019. Alueiden asukkaille jaetaan kutsu kotiin.

Pormestari Jan Vapaavuoren isännöimässä asukasillassa kaupungin toimialat ja yhteistyötahot vastaavat asukkaiden kysymyksiin. Kysymyksiä voi esittää paikan päällä tai tekstiviestillä.

Ennen tilaisuutta klo 17.30 - 19.00 on mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti kaupungin virkamiesten sekä alueen eri järjestöjen edustajien kanssa.

Varsinainen asukasilta alkaa klo 19.00 ja illan kulku on seuraava:
*        Tilaisuuden avaa pormestari ja juontaja
*        Puistola-Seuran ja Tapulikaupunki-Seuran puheenvuoro ja ensimmäinen kysymys
*        Nuorten kysymys
*        Osallistujien kysymykset

Tilaisuus on katsottavissa myös suorana lähetyksenä ja myöhemmin tallenteena Helsinki-kanavalla.

Tilaisuudessa on myytävänä kahvia ja leivonnaisia. Kaupunki on järjestänyt lastenhoidon yli 3-vuotiaille lapsille.

Tilaisuuden järjestää Helsingin kaupunki yhdessä Tapulikaupunki-Seuran ja Puistola-Seuran kanssa.

Lue lisää:

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/pormestarin-asukasilta-pidetaan-puistolassa

https://www.hel.fi/uutiset/sv/kaupunginkanslia/borgmastaren-haller-invanarafton-i-parkstad

https://www.hel.fi/uutiset/en/kaupunginkanslia/the-mayors-resident-evening-in-puistola

 

 

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen autot kiertävät syksyllä ja keräävät pientavaraa ja polkupyöriä. Tapulissa autot pysähtyvät keskiviikkona 11.9.2019 seuraavasti:

klo 17.40 - 18.10                Aisatie/ Juhtatie (Kehä III:n sillan alla)

      18.20 - 18.50                Ajurinaukio (kirjaston edessä)

      19.00 - 19.30                Moisiontie 1

Mitä keräysautoon voi lahjoittaa? 

 • Ehjät, puhtaat kodin tekstiilit, kuten pöytäliinat, verhot, päiväpeitot, pyyhkeet, lakanat, sisustuskankaat, muut kankaat ja matot
 • Siistit, uudelleenkäyttöön sopivat vaatteet, kengät, laukut ja asusteet
 • Kodin pienet käyttötavarat, sisustustarvikkeet ja koriste-esineet
 • Astiat, kattilat, aterimet ja keittiötarvikkeet 
 • Kukkaruukut, siivousvälineet, säilytyskorit ja -astiat
 • Kirjat ja tallenteet, kuten DVD-, CD- ja vinyylilevyt
 • Käyttökelpoiset, ehjät urheilu- ja retkeilyvarusteet, kuten luistimet, sukset,monot, lumilaudat, nappikset, rinkat, mailat ja pallot
 • Lelut, pelit ja lastentarvikkeet
 • Askarteluun ja käsitöihin sopivat materiaalit (pakkauksen päälle voi kirjoittaa Näprä)
 • Kaikenkuntoinen kodin pienelektroniikka, kuten lamput, pelikoneet,audiolaitteet, kamerat, läppärit ja televisiot 
 • Kaikenkuntoiset polkupyörät

Miten tavarat kannattaa pakata?

 • Pakkausvälineiksi sopivat kestävät pahvilaatikot, säkit ja kassit.
 • Pakkaa tavarat niin, että ne pysyvät siisteinä ja ehjinä keräysautossa.
 • Huomioi, että tavarat ovat pakattu niin, että ne ovat yhden henkilön nostettavissa.
 • Eri tuotteet kannattaa pakata eri pakkauksiin kuten kirjat, astiat ja vaatteet.

Keräysauto on vastaus monien toiveeseen. Kiertävä auto helpottaa kierrätystä ja pidentää tavaroiden elinkaarta.

Tavaralahjoitukset mahdollistavat Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen toiminnan, kuten ympäristötyön ja pitkäaikaistyöttömien työllistämisen.

Lisätietoja: https://www.kierratyskeskus.fi/tavaran_lahjoittaminen/kiertavat_keraysautot/syksyn_kiertava_keraysauto

sunnuntaina 15.9.2019. Tapaaminen Maatullinaukiolla klo 14.00. Kierroksen aikana käydään katsomassa paikkoja, joita Tapulin osalta on ehdotettu lokakuussa tapahtuvaan OmaStadi äänestykseen. Lisäksi tutustutaan uusittuun Tapulin leikkipuistoon ja sen ympärillä tapahtuneisiin muutoksiin. Kävelyn lomassa kerrotaan tulevista tapahtumista, mm. pormestarin asukasillasta. Kierros kestää noin kaksi tuntia.

Tervetuloa uudet ja vanhat tapulilaiset!

Järj. Tapulikaupunki-Seura ry.

Lisätietoja: Katriina Alestalo, katiales(at)welho.com

 

 

231 123 Maatullinaukio 2000 (perusparannuksen j lkeen)

Kuva: Maatullinaukio vuonna 2000 (Katriina Alestalo)

torstaina 15.8.2019 klo 15 alkaen ohjelmaa Maatullinaukiolla ja seurakuntakodilla. Tapuli talkoot -verkosto, Malmin seurakunta, Pohjois-Helsingin bändikoulu ja Helsingin Kaupunginteatteri (Valokeilassa koillinen) organisoivat ohjelmaa. Ulkotiloissa mm. elektronisen musiikin työpaja sekä runokioski. Luvassa myös Trash Drumming -katusoittoperformanssi, jossa viisi rumpalia esiintyy soittiminaan romurautaa ja roskaa. Sateen sattuessa ulkoilmatapahtuma järjestetään Puistolan asematunnelissa.

Tapulin seurakuntakoti on avoinna klo 16-20 ja siellä kuullaan Ritva Hytösen hyvinvoinnin edistämistä koskeva esitys, Kirsti Väisäsen, Maiju Tawastin ja Ulla Welinin runoja, osallistutaan Ullan uuden runokirjan julkistustilaisuuteen, ihastellaan Aira Kososen käsitöitä ja lauletaan Markus Kopperoisen luotsaamana yhteislauluja. Joka välissä voi piipahtaa Tapulin vapaaehtoisten organisoimaan "kansankahvilaan".

Kaikki joukolla mukaan, tervetuloa!

 

Lisätietoja: Irma Kiikkala irma.kiikkala@gmail.com

taiteilija Timo Heinon teos "Sokea lauma" nähtiin Ajurinpuistossa sunnuntaina 16.6.2019. Tapulikaupunki-Seuran organisoima tapahtuma liittyi Suomen Kuvanveistäjäliiton näyttelyhankkeeseen Sculpture Expanded - liikkuva julkisen taiteen laboratorio. Tämä oli hankkeen toinen teos, joka vieraili Tapulikaupungissa. Ja aurinkoinen Ajurinpuisto näytti piknikväelle ja ohikulkijoille parhaat puolensa!

       "Sokea lauma" rakentuu            Sokea lauma rakentuu 1

     Sokea lauma -taideteos rakentuu (Kuva: Katriina Alestalo)

  Sokea lauma 1

  Laumassa oli tällä kertaa viisi eläintä ja lauma kulki Ajurinkujaa kohden. (Kuva: Katriina Alestalo)

    Pöytä 1

Tapulikaupunki-Seuran johtokunta innosti asukkaita piknikille Ajurinpuistoon. Hankkeen haastattelija (vas.) keräsi puistossa olleilta palautetta. (Kuva: Katriina Alestalo)

Puiden varjossa 1

Taiteilija Timo Heino, kiinnostunut asukas ja Suomen Kuvanveistäjäliiton tuottaja Moona Tikka (Kuva: Katriina Alestalo)

Sokea lauma Ajurinpuistossa 16.6.2019 Ossi

"Sokea lauma" Ajurinpuistossa 16.6.2019 (Kuva: Ossi Syrjänen)

 

sunnuntaina 16.6.2019 Ajurinpuistossa. Taiteilija Timo Heino esittelee teostaan klo 12. Teos on nähtävillä vain kahden tunnin ajan. Teos liittyy Suomen Kuvanveistäjäliiton hankkeesen Sculpture Expanded -liikkuva julkisen taiteen laboratorio.

Ajurinpuisto sijaitsee Puistolan vanhusten palvelutalon vieressä (Aksiisipolun ja Maatullinkujan välinen alue). Sään salliessa Tapulikaupunki-Seura nauttii taideteoksesta piknikin äärellä. Tule sinäkin! Omat eväät mukaan!

Järjestää Tapulikaupunki-Seura ry. ja Suomen Kuvanveistäjäliitto

 

Ajurinpuisto 22.4.2019 1 

             Kuva: Ajurinpuisto 22.4.2019 (Katriina Alestalo)

AVOIMIA JA MAKSUTTOMIA TEATTERITYÖPAJOJA! ILMOITTAUDU MUKAAN!

Helsingin Kaupunginteatteri ja Pohjois-Helsingin Bändikoulu toteuttavat syyskauden ajan teatterityöpajoja torstaisin klo 18-20 Tapulin Seurakuntakodin tiloissa (Maatullinkuja 4). Ensimmäinen kokoontuminen to 22.8.2019, tervetuloa mukaan!

Työpajoissa ei vaadita aikaisempaa kokemusta. Neljän ensimmäisen työpajan jälkeen aloitamme työstämään esitystä, jonka parissa on mahdollista jatkaa loppusyksyn ajan. Voit tulla mukaan joko yksittäiseksi kerraksi tai olla mukana koko syyskauden. Työpajat on suunnattu aikuisille.

Kysy lisää tai ilmoittaudu mukaan:
laura.ikonen@hkt.fi<mailto:laura.ikonen@hkt.fi> / 0504758701.

Taiteilija Anna-Kaisa Ant-Wuorisen teoksen "Autokulta" saapumista Tapulikaupunkiin juhlttiin Ajurinaukiolla 18.5.2019. Tapahtuma liittyi Suomen Kuvanveistäjäliiton Sculpture Expanded -liikkuva julkisen taiteen laboratorio-hankkeeseen, joka tänä kesänä tuo eri puolille Helsinkiä 10 taiteillijan teoksia. Teokset ovat nähtävillä useita viikkoja tai vain muutaman tunnin.

"Autokulta" viipyy Ajurinaukiolla kesäkuulle saakka, ja siirtyy sen jälkeen Vuosaareen.

Lisätietoja Sculpture Expanded -näyttelystä: https://www.sculptureexpanded.com/

Teoksesta ja sen valmistumisprosessista kertoi ensimmäisenä taiteilijan kotipaikkakunnan paikallislehti Salon Seudun Sanomat https://www.sss.fi/2019/05/tuhansien-reikien-folkkari/.

Tapulikaupungissa "Autokulta" toivotettiin tervetulleeksi tapahtumassa, jossa tuottaja Moona Tikka kertoi näyttelyn synnystä ja taiteilija Anna-Kaisa Ant-Wuorinen teoksestaan. Lopuksi taitelijan ja Suomen kuvanveistäjäliiton kunnniaksi kohotettiin malja, jonka juomana oli Tapulissa sijaitsevan Moisionpolun viljelypalsta-alueen raparpereista valmistettu mehu. Tapahtuman järjesti Tapulikaupunki-Seura ry.

Tapulikaupungissa nähdään tänä kesänä myös toinen teos. Sunnuntaina 16.6.2019 Ajurinpuistoon Puistolan vanhusten palvelutalon viereen saapuu Timo Heinon teos "Sokea lauma". Taiteilija on paikalla klo 12.00. Teos on nähtävillä vain parin tunnin ajan. Tapulikaupunki-Seura toivottaa kaikki tervetulleeksi piknikille!

Ant Wuorinen kertoo 18.5.2019 2

Kuva: Taiteilija Anna-Kaisa Ant-Wuorinen esittelee teostaan "Autokulta" (Katriina Alestalo)

Moona Tikka 18.5.2019 2

Kuva: Suomen Kuvanveistäjäliiton tuottaja Moona Tikka (Katriina Alestalo)

Yleisöä 18.5.2019 3

Kuva: "Autokulta" herätti kiinnostusta (Katriina Alestalo)

 

Yleisöä 18.5.2019 1 Raila ja Ritva 18.5.2019

 

Autokulta opastaulu 18.5.2019

 

Autokulta sisältä 18.5.2019

 Kuva: "Autokulta" sisältä (Ossi Syrjänen)

 

Alakategoriat

Juttusarja: asukkaiden kertomuksia Tapulikaupunkiin muutosta ja täällä asumisesta